Faror och möjligheter med dubbelparade brädor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-23

I förra avsnittet tog jag upp ämnet parade floppar, och nu ska jag övergå till dubbelparade brädor: där floppen samt fjärde och femte gatan kan bli till exempel 7-7-2-9-9.

Det hamnar alltså ett tvåpar på bordet, vilket kan leda till några specifika problem i den situationen.

Största faran lurar om du nu gick med i potten på ett lägre par som 3-3, 4-4, 5-5 eller 6-6 (låt oss säga 6-6) och på goda grunder misstänker att du är uppe mot en annan som sitter med bara två överkort på handen. Du hade ett svagt övertag före floppen, men efter floppen och fjärde gatan har du varit i god ledning med ditt tvåpar och betat på friskt, synad av din förhoppningsfulle motspelare...

... och där, på femte gatan, dubbelparar sig brädan och gör plötsligt ditt pocketpar värdelöst, eftersom det nu ligger två högre par på bordet. Du har just råkat ut för vad man på nymyntad pokersvenska kallar för ”brädkrasch”.

Ni har samma tvåpar, men ditt sidokort är bara en futtig sexa, medan din motspelare sitter på K-Q och nu kommer att slita åt sig potten från dina vitnande knogar. Betar nu den andre i sista satsningsrundan, får du vara beredd på att skära tänder och överge din hand.

Befinner du dig däremot på andra ändan av den här konfrontationen, och din motspelare talar först och betar efter femte gatan, får du överväga om din A-K, A-Q, A-J, K-Q eller något liknande står sig i sidokortsmatchen. Har du A-x på handen, är du bara rädd för att den andre på handen ska ha ett högre par än något av dem på brädan, eller, vilket pokergudarna förbjude, något i stil med A-7, 2-2, 7-7 eller 9-9 och därmed en riktigt otrevlig hand.

Faktum är dock att jag haft rätt många gånger när jag synat en rejäl bet med bara två höga kort på en dubbelparad bräda. Du måste i en sådan situation trycka på ”Rewind” mentalt och analysera hur betandet har gått, och överväga vilka händer din motspelare troligen kan sitta med just nu.

Och det finns värre brädor ändå. I Amsterdam förra året hade jag 10-10 på handen all-in mot J-J och mirakelfloppade: 4-10-4! Men på fjärde gatan kom den tredje 4:an, och på femte den sista 4:an... och plötsligt hade vi var sitt fyrtal, men brittiskan hade det bättre sidokortet och jag var rökt...

Analysen

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln