Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-20

Ny förlust för Tre Kronor

För en vecka sedan visste han inte att han skulle till Moskva.

På lördagen spelade han från start – men fick inte det slut han önskade.

– Jag borde väl knipit någon av puckarna, säger Timrås Johan Backlund som vaktade målet när Tre Kronor föll mot Finland med 1–2 efter straffar.

Sveriges andra match i veckans Euro hockey tour-turnering fick en långt bättre början än 2–6-mötet med Tjeckien i torsdags. Visserligen vann finländarna skotten i den första perioden med 11–5, men defensiven i Moskva fungerade på ett helt annat sätt än i Malmö och Johan Backlund gjorde ett bra jobb i det svenska målet. När perioden var över hade Tre Kronor dessutom fått in ett mål.

– Vi var mycket mer aktiva i dag. Och blottade oss inte på samma sätt som senast, säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson som fick se Mika Hannula slå in returen på Johan Åkermans skott i mitten av den första perioden.

Exakt två minuter senare kom dock den finländska kvitteringen – och därefter blev det inte fler spelmål på lördagskvällen.

– Det går lite troll i det där, vi har svårt att göra mål, säger Gustafsson.

– I elitserien får ofta utlänningar spela de viktiga rollerna. Då kan det bli svårt för våra killar när de kommer till landslaget.

Straffmiss av Omark

Chanser att undvika ett straffavgörande saknades dock inte – från båda håll. Men bra press i power play i både tredje perioden och i slutet av förlängningen räckte inte för Sverige.

I stället fick straffar avgöra matchen som till slut skulle hålla kvar Tre Kronor på sistaplatsen i turneringen.

Finland satte nämligen samtliga straffar, medan Linus Omark – som landslagsdebuterar i turneringen – missade Sveriges inledande straff. Att Mattias Weinhandl och Johan Harju lyckades överlista Finlands duktige målvakt Liro Tarrki spelade därmed mindre roll.

– Linus gör egentligen allting rätt, utom sista lyftningen, säger Gustafsson som trots strafförlusten gärna lyfte fram sin målvakt Johan Backlund.

– ”Backis” var stabil i dag.

Backlund även mot Ryssland

Backlund själv, som förra helgen tog skadade Färjestadsmålvakten Jonas Gustavssons plats i truppen, var inte lika nöjd.

– Surt, så klart, säger han.

– På den första straffen gled jag in med pucken i mål, det var lite otur.

Att få spela från start var han dock nöjd med, efter att ha fått ersätta kollegan Mattias Modig i tredje perioden i torsdags.

– Kul att få spela, men det här var en jämn match. Det är svårt när lagen tar ut varandra.

Backlund får Gustafssons förtroende även på söndagen, då Sverige avslutar med att möta Ryssland, som redan är klar turneringssegrare.

– De är starka här på hemmaplan. Det blir en tuff nöt att knäcka, säger Backlund.