Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Bergström: "Skam" vore en lämplig titel

Uppdaterad 2019-08-16 | Publicerad 2016-12-10

Fem frågor om skidhelgen: hur hamnade fyra norrmän i årets pinsammaste film?

Lillehammer, Norge. Charlotte Kalla vänder om, ropar "LURAD!" och viker ner i skogen.

Vad som hände? Det är en av fem frågor som måste redas ut inför den fullspäckade skidhelgen.

En annan: vad gör Petter Northug i årets pinsammaste film?

Följ ämnen
Längdskidor

1. Är Charlotte Kalla tillbaka från hjärtproblemen?

– Ja, två veckor efter flimret bedöms hon helt frisk och tävlar i Skandinaviska cupen i Lillehammer. Fem kilometer fritt i dag och femton klassiskt i morgon. En svensk läkare finns på plats, men det är en standardåtgärd och sägs inte ha med Kallas hjärta att göra.

Fortfarande saknas några procent för att Charlotte ska utmana världseliten, särskilt på hög höjd som i Davos, och hela vägen fram till VM i Finland i februari måste planeras om.

Men humöret verkar vara fullt återhämtat. På träningsbanan här i Lillehammer i morse var hon avspänd när hon pekade ut slingan hon tänkte träna på till mig och fotografen.

Mitt under passet blåste hon förbi oss, bort mot vallabodarna. Höll hon på att avbryta träningen i förtid? För att inte missa en möjlig intervju rusar jag som en skenande struts i samma riktning, hopplöst mycket långsammare än snabbskejtaren därframme.

Då vänder hon om. Ler. Tjoar att jag är lurad, viker ner i skogen och tar ännu en halvtimmestur.

I Tour de ski vid årsskiftet får vi en första indikation på skidstjärnans kapacitet i vinter. Till dess bultar våra hjärtan bulta för att hennes hjärta ska bulta tryggt.

Charlotte Kalla

                                    

2. Vem är Calle Halfvarssons värsta fiende?

– En sällsynt elak heltäckningsmatta. "Det känns som att jag har fått någon allergisk reaktion av den" säger Calle och meddelar att han avstår lördagens distanslopp men kör söndagens sprint. Och att han har bytt rum till ett utan matta.

                                    

3. Hur lyckad är FIS offensiv för att tvätta sporten ren från dopningsmisstankar?

– Den är komisk i sina bombastiska ambitioner. Sorglig i sitt missriktade allvar.

I sitt projekt Clean as Snow publicerade förbundet i veckan en video under vinjetten "Idrottarna höjer sina röster". Pampig stråkmusik. En kavalkad av skidåkare ställer sig bakom det djärva budskapet "nej till dopning". Vi ser en skakig mobilfilm, vi ser en mikrofon utan puffskydd och vi ser Emil Iversen, Ola Vigen Hattestad, Finn Hågen Krogh samt Petter Northug.

– Jag respekterar längdsporten och familjen, säger Northug.

Sedan? Sedan ingen mer. Fyra norrmän var allt FIS fick ihop den här gången för att representera den enade kampen.

"Skam" vore en lämplig titel på eländet om inte namnet vore använt av en annan tv-produktion där norrmän hamnar i pinsamma situationer.

                                    

4. Vem blir helgens svensk?

– Anna Dyvik har på ett år drabbats av magbakterier, feber, näringsbrist, huvudvärk, blodhosta, domnad arm, domnat ansikte och utbrändhetssymptom till följd av stress. I våras petades hon ur landslagets utvecklingsgrupp. I de få luckor som erbjudits mellan motgångarna har hon åkt skidor så gott det har gått. I går räckte det till karriärens första seger i Skandinaviska cupen, då den mångsidiga 21-åringen vann i sprint.

                                   

5. Norge vinner, Sverige går hyfsat och Finland har vaknat. Mår längdsporten bra nu, alltså?

– Verkligen inte. Sällan har den mått så uselt. Tyskland har pengarna men inga åkare, så företagen dras till skidskytte och alpint. USA utövare är i en svacka och Italiens Pellegrino i en slummer.

Värst är läget i Ryssland där ingen tv-kanal längre sänder tävlingarna. På allvar, i den stolta längdnationen med 140 miljoner invånare kan du inte längre se Tour de ski, världscupen (med undantag för hemmatävlingarna) eller ens VM på tv.

Jag ringer FIS för att få reaktioner om saken, men marknadschefen Tiit Pekk vrider på begreppen tills upp är ner, höger är vänster och snö är vispgrädde.

– Samarbetskontrakten är längre skrivna än ett år, så kortsiktigt påverkar inte fluktuationen i Ryssland oss.

Och långsiktigt?

– Vi vet inte hur framtiden ser ut.

Och om de inte börjar sända igen?

– Rysslands tv-siffror har varit väldigt låga trots långa sändningstider. Väldigt låga till och med mätt mot Sverige. Så vi ser dem som outnyttjad potential. Lyckas vi utnyttja den procentuellt som i Sverige vore det bra.

Hängde ni med? Ingen tittar i Ryssland, tävlingarna sänds inte i Ryssland, men får man bara 15-20 miljoner ryssar att börja titta så vore det lysande. Alltså går det bra för skidsporten.