Ryska segertåget rullade över Norge

Publicerad 2016-05-16

Vann femte raka matchen – nu väntar Tre Kronor

MOSKVA. Det ryska segertåget rullar på.

Femte raka trepoängaren kom efter 3–0 mot Norge. Inte ens Martin Røymarks konsträddning kunde förhindra rysk seger.

Nu måste Tre Kronor vinna morgondagens möte för att passera ryssarna i tabellen.

Ryssland förlorade den första VM-matchen mot Tjeckien, men sedan har hemmanationen fyllt på med bland andra Alexander Ovetjkin och gått rent. Fem matcher, femton poäng och 28–6 i målskillnad.

Norge kom till spel med Steffen Søberg i mål och den 22-årige målvakten fick en minst sagt svettig turneringsdebut.

Ryssland öste på i den första perioden, men lyckades inte få in pucken.

Och när inte Søberg hann med så ryckte lagkamraten Martin Røymark in med en konsträddning. Den förre Färjestadsforwarden kastade fram sin klubba och på volley styrde han undan pucken från det öppna målet.

– Jag såg bara att pucken kom mot öppet mål så det var lite tur att den träffade klubban min. Han brukar säkert sätta hundra av hundra av den typen av chanser, säger Røymark

Din bästa räddning i karriären?

– Haha, ja det var det nog kanske.

Tre Kronor måste vinna

Den norska nollan spräcktes i stället i inledningen av den andra perioden då Ivan Telegin styrde in ledningsmålet.

Norge stod dock emot bra i ett fullsatt och kokande Ice Palace, men med två minuter kvar av andra perioden lekte Artemi Panarin in 2–0-målet.

Ett mål som blev början på slutet för norrmännen. I den tredje perioden kom även 3–0.

Segern betyder att Ryssland gick upp på andra plats i tabellen, med två poäng till godo på Tre Kronor. Det betyder att Sverige måste vinna den avslutande matchen mot Ryssland i morgon för att passera ryssarna i tabellen.

Norge riskerar att åka ur A-gruppen om man förlorar den avslutande matchen mot Lettland samtidigt som övriga resultat går emot normmännen i de avslutande matcherna.