Storseger gav svenskt brons

KAZAN. Ryssland är tillbaka på bandytronen.

Svenskarna led när Misja Svesjnikov höjde VM-pokalen mot skyn.

– Det är jobbigt och tråkigt att stå här som trea, säger lagkaptenen Andreas Westh.

Skyttekung Med fyra mål mot Kazakstan och 16 mål totalt vann Christoffer Edlund skytteligan.

Christoffer Edlund gjorde fyra mål när Sverige besegrade Kazakstan med hela 14–3 i bronsmatchen. Det betyder att 23-åringen, som gjorde 16 mål totalt, lämnar Tatarstan som VM:s skyttekung.

– Vi tog oss samman och spelade för vår heder, men det är ändå svårt att jubla. Det var mot Ryssland jag skulle ha gjort några mål. Jag önskar att jag hade presterat mer i den matchen, säger Edlund till Sportbladet.

Såg matchen på tv

Svenskarna plågas fortfarande av finalmissen och valde att följa inledningen av guldmatchen mellan Ryssland och Finland framför tv-apparaterna på spelarhotellet. Sedan, i andra halvlek, promenerade de bort till Trudovje Rezervy-stadion för att ta emot sina bronsmedaljer.

Ryssland blev som väntat världsmästare efter att ha besegrat Finland med klara 6–1. Finalen var aldrig spännande. Redan fem minuter innan svenske domaren Peter Öhrlund blåste av matchen lyste fyrverkerierna upp himlen över Kazan.

”Vi fick revansch”

Ryssarna var lika lyckliga som lättade. De har förlorat de två senaste VM-finalerna mot Sverige och har spelat under en omänsklig press i Kazan.

– Det var extra viktigt att vinna på hemmaplan och nu har vi visat att vi är världens bästa bandylag. Förra året, i Moskva, förlorade vi en spännande final mot Sverige. Nu fick vi revansch i semifinalen och vann finalen. Vi är jätteglada, säger Sergej Lomanov till Sportbladet.

Andreas Westh och hans lagkamrater var ofrivilliga vittnen till de ryska glädjescenerna, men visade samtidigt att de är stora förlorare. De kramade om sina huvudrivaler och gratulerade till VM-guldet.

– Ryssarna har ett bra lag och har gjort sig förtjänta av det här, säger Andreas Westh.