Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Satsa hårt på att bekämpa fusket

Publicerad 2015-01-29

Karin Torneklint

Efter ett svart dopningsår växlar Svenska friidrottsförbundet upp kampen mot fusket.

Större fokusgrupp, fler extratester och förlängd landslagskarens är nya antidopningsvapen. 

– Det var ett smärtsamt uppvaknande 2014, säger Stefan Olsson på friidrottsförbundet.

2014 var ett mörkt år på dopningsfronten för det svenska friidrottsförbundet. Kulstötaren Niklas Lindstedt stängdes av sex månader för att ha tagit ett otillåtet kosttillskott och under hösten meddelade förbundet att EM-löparen Adil Bouafif lämnat ett positivt A-prov.

När det meddelades berättade Karin Torneklint för Sportbladet att en av anledningarna att Bouafif inte fastnat tidigare var att han inte ingått i den grupp på 31 personer som Riksidrottsförbundet (RF) testar mer regelbundet under året.

– Jag tror inte han var tillräckligt bra för att vara med där, sa hon då.

Satsar mot fusket

Men på dagens upptaktsträff berättade friidrottsförbundet att man gör en extra satsning mot fusket. Under 2015 utökar förbundet gruppen av frekvent testade idrottare från 31 till 39 aktiva. Dessutom fokuserar man extra på svenska medel- och långdistanslöpare.

– Det handlar dels om att IAAF, äntligen får man säga, börjat arbeta hårdare med uppbyggnaden av blodpass. Löpningen är satt under lupp där. Sen handlar det om våra stora framgångar förra året, fler är aktuella. Sen var ju ett av årets fall från just den grengruppen. Det är väl tre anledningar, säger Stefan Olsson, landslagschef.

Köper in mer tester

Utöver de tester som RF gör har dessutom förbundet valt att köpa in extra tester som ska genomföras på träning.

– Vi kommer ha en pott där vi kan köpa extra tester i träningssituationer utan förvarning. Där kan man göra större nytta. Hittills har vi köpt in 80 tester för 3000 kronor styck. Vilket är en ansenlig summa för förbundet, säger Stefan Olsson.

Det sista draget för att minska dopningen blir att införa en förlängd landslagskarens för alla som straffats.

– Det blir ett ytterligare skäl att absolut inte ens tänka tanken att ta otillåtna preparat, säger generalsekreterare Anders Albertsson.

Följ ämnen i artikeln