Frändén: Alla kungadömen faller förr eller senare

PARIS. Det tog en timme och en kvart, sen lämnade den parisiske monarken sitt hov med en vinkning.

Tiotusenkronorsfrågan är om vi får se honom på Roland Garros som singelspelare igen.

Det här var Rafael Nadals hem i tjugo år, men fransmännen vet att alla kungadömen faller förr eller senare.

Följ ämnen

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Det finns måndagar och så finns det måndagar. Kön till dagens OS-tennis ringlade sig hundratals meter utanför Roland Garros strax före lunch. På Philippe Chatrier-courten slet fransyskan Dianne Parry mot världsettan Iga Swiatek under förmiddagspasset. Parry hade ingen chans så klart. 1–6, 1–6 och tack och hej mot den polska suveränen.

De flesta hade förstås kommit för nästa show.

Ni vet kanske hur fransmännen håller på och tjatar om hur de högg huvudet av sitt kungapar för över 200 år sedan. Hur detta, än idag, ska ses som befolkningens kanske främsta karaktärsdrag. I teorin är privilegiesamhället dött. I praktiken lever det fortfarande kvar på sina håll. Roland Garros är ett sådant.

Novak Djokovic dubbade matchen mot Rafael Nadal redan i andra rundan till en ”blockbuster” på förhands. Franska Eurosport kallade den kort och gott ”veckans tennisgodis”. De två giganterna hade inte mötts sedan 2022, för övrigt här på Franska öppna i kvartsfinal. Nadal vann då, han vann hela turneringen, den smått ofattbara 14:e på gruset i Paris. Men länge fick han jobba för tennispublikens kärlek och den franska i synnerhet. I Paris kastade Roger Federers estetiska utövande av sporten länge en skugga över sluggern Nadal, som ändå gjort sig mödan med åren att lära sig hålla segertalen på franska. Jag känner fransmän som firat varje gång en Grand slam-titel slunkit Nadal ur händerna och schweizaren höll sitt grepp om historieböckerna. Ya no. Inte längre.

Rafael Nadal togs emot som en kunglighet på Philippe Chatrier-courten strax före klockan 14 på måndagen. Paris badade i sol, OS-inledningen med flera franska framgångar har lyft staden till festliga nivåer som jag aldrig upplevt på mina tolv år här.

Ljudnivån steg avsevärt

Inbollningen avklarades till heavy metal-musik i AP-systemet. Det var som att vi skulle på konsert. Det skulle vi väl i någon mån också.

”Det är inte över än!”, ropade en fransk lustigkurre med adress Nadal efter matchens allra första boll, som spanjoren förlorade.

Det var det förstås inte, men länge såg det ut att inte vara mycket kvar av Nadals kärlekshistoria med Paris.

När han tog hem sjätte gem, hans allra första, steg ljudnivån avsevärt, men Djokovic behövde inte slita särskilt mycket för att spela hem första set.

En tanke till serben här, som för många år sedan trängde sig in i superduon Federer-Nadal och bildade en överlägsen trojka som idrottsvärlden knappt sett tidigare. 37 år gammal ser han aldrig ut att få bada i den kärlek som de båda andra fått ta emot i omgångar.

Kanske behöver han den inte.

6–1 i första set var inget att orda om, Novak Djokovic var omutbar både vit baslinje och nät. Rafael Nadal hade redan inför gårdagen varit osäker på om han skulle komma till spel med dubbelpartnern Carlos Alcaraz efter att ha spelat singel dagen före, men gjorde till slut jobbet med landsmannen, som redan är på väg att fylla hans skor. Idag spelade Nadal sin tredje match på lika många dagar efter ett par år av återkommande skadeproblem.

Novak Djokovic.

Djokovic såg allt mer störd ut

”Rafa! Rafa!” skanderade publiken för att få igång spanjoren inför andra set.

När Nadal slog in ett omöjligt passerslag och bröt Djokovics serve för andra gången under eftermiddagen brast publiken ut i Seven nation army-riffet.

Djokovic såg allt mer störd ut. Han tittade menande på publiken flera gånger, och satte handen bakom örat efter vunna bollar som för att fråga publiken ”var är ni nu då?”.

Kanske behövde han den där kärleken ändå?

Nej.

När Djokovic bröt Nadals serve tillbaka direkt vid 4–4 var det mest en transportsträcka till matchbollen.

Novak Djokovic avslutade med stil när han servade in segerbollen otagbart. Nadal packade ihop sina väskor och vinkade till publiken. Han är kvar i dubbelturneringen med Alcaraz, men frågan är om han kommer spela singeltennis i Paris igen.

Gruskungen från Mallorca lämnade centercourten utan större åhävor och så var det kanske över. Jag vet inte om det är någon tröst, men Rafael Nadal behöver åtminstone inte frukta giljotinen.

Så tävlar svenskarna – hela schemat dag för dag

Medaljligan

Nation

Inga medaljer utdelade för vald sport.

Följ ämnen i artikeln