Svensk oro och kritik inför världscupen
Uppdaterad 2020-09-30 | Publicerad 2020-09-29
SOLLEFTEÅ. I början av oktober ska tävlingsplanen spikas och förslaget är att världscupen i längdskidor ska tävla på som vanligt.
Något som förvånar åkarna i en tid då smittspridningen ökar igen.
– Man hade kanske hellre kunnat ha flera tävlingar på samma plats eller åtminstone i samma land eller område så att man slipper resa så mycket, säger Jens Burman.
Om två månader är det, som vanligt, dags för världscuppremiär i finska Ruka. Förslaget som internationella skidförbundet Fis siktar på är plan A, vilket innebär att det nuvarande tävlingsupplägget ligger. Ett av problemen med det förslaget är de dubbla coronatesterna som ska göras inför en tävling. Ett 72 timmar innan man åker till tävling och ett 72 timmar senare, på plats, för att visa att man fortfarande är frisk.
– Jag vet inte hur de ska få ihop det med allt testande. Jag vet inte om man hinner få tillbaka test innan tävling och så där. Det kommer krävas mycket tid och energi till det, säger Jonna Sundling.
Hoppas att det inte minimerar
Från den svenska landslagsledningen har man varnat för att det kan bli en dyr testnota. Något som också oroar åkarna.
– Det är en extra belastning på nationerna. Vi har det väldigt bra ställt i Sverige men sen finns det mindre nationer som inte har det lika bra. Det är en risk om det blir oerhört mycket tester, oerhört mycket resor. Så jag hoppas inte att det kommer minimera antalet nationer som har möjlighet att kan vara med att tävla. För det vore jättetråkigt att istället för att bredda sporten att minska den. Så det hoppas jag verkligen inte kommer medföra om de prompt ska ha plan A, säger Linn Svahn.
Nationer kan nekas
Ett annat problem som kan uppstå nu när smittspridningen ökar runt om i världen är karantänsregler och stängda gränser. Det svenska herrlandslaget i fotboll har fått flytta en träningslandskamp mot Ryssland eftersom det i nuläget finns en förordning som förbjuder icke-nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder samt Storbritannien, Norge, Island, Lichtenstein och Schweiz. I skidskytte har Östersund blivit av med världscuptävlingarna som skulle varit i Sverige innan jul.
Enligt Sportbladets uppgifter innebär Fis regler att tävlingar skulle kunna avgöras även om vissa nationer nekas att resa till tävlingarna, men det skapar mindre konkurrens vilket de aktiva skulle sakna.
– Det känns ju tråkigt om en bra nation som Ryssland inte ska få vara med och tävla för att de inte får komma in i landet. Det måste man hitta en bra lösning på. Det vore väldigt tråkigt om vissa nationer inte får vara med, säger Jens Burman.
”Inte fair play”
Linn Svahn tycker inte bara att det är tråkigt. Den svenska sprintern är inne på att tävlingarna bör ställas in om det finns nationer som inte får tävla.
– Jag är starkt emot att det ska fortsätta köras tävlingar om det blir så. Det tror jag inte är hållbart. Om man ska ha världscup ska alla som vill konkurrera ha möjlighet få tävla om de är hela, friska och följer reglerna. De ska vara där. Annars tycker jag inte det är kul att tävla, om man vet att det finns åkare som har möjlighet att tävla men inte får på grund av karantänsregler och ändå kör man tävlingen. Det ser inte jag som fair play.