Publicerad 2013-03-17

Tora Berger får fortsätta dela Magdalena Forsbergs rekord i antal segrar.

Norskan orkade inte ta sig upp på pallen en gång till.

Men skidskyttets bäste herre, Martin Fourcade, stod överst även i sista loppet.

Fransmannen Martin Fourcade visade klass och skåpade ut motståndarna i herrarnas masstart i ryska Chanty-Mansijsk. Han kunde ägna 40 sekunder åt att åka de sista 20 meterna fram till mål. Tvåan Dominik Landertinger, Österrike, var till slut 13,9 sekunder efter. Fourcade är överlägsen världscupsegrare den här säsongen.

Carl Johan Bergman gick ut som sexa men sköt sex bom och dalade till 29:e och näst sista plats. Fredrik Lindström blev därmed bäste svensk på sin 13:e plats efter bara en bom. Björn Ferry hade också en bom och blev 22:a.

Förbundet nöjt

Lindström blev också bäste svensk totalt i världscupen med en sjunde plats.

– Från förbundets sida är vi nöjda med det. Det är Fredriks bästa placering hittills, säger Patrik Jemteborn, informationsansvarig på Svenska skidskytteförbundet.

Det blev inget eget rekord i skidskytte för norskan Tora Berger som på lördagen tangerade Magdalena Forsbergs 19 pallplatser på en säsong i världscupen.

Berger avslutade svagt i den 12,5 kilometer långa masstarten. Tjeckiskan Gabriela Soukalova sköt fullt och vann loppet före fransyskan Marie Dorin Habert och ukrainskan Vita Semerenko. Berger först på 13:e plats.

Ingen svenska fick köra masstarten.

SM till helgen

Men trots det missade rekordet kan Tora Berger se tillbaka på en fantastisk säsong. Hon vann världscupen totalt och är dessutom i topp i samtliga disciplincuper. Sprint, jaktstart, masstart, distans, stafett och mixedstafett.

De svenska damerna, och herrarna, har en ny tävlingschans till helgen då SM avgörs i Lima.

– Som jag förstått det vill alla de bästa vara med och tävla för sin klubb, säger Patrik Jemteborn.