22:a lektionen: Regeln om fyra procent

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-10-28

Spelet är limit hold em. I första rundan höjde du, och fick syn av två andra. Floppen har kommit på bordet enligt nedan, och spelaren på stol 8 öppningsbetar. Du har A-Q i hjärter, och nu är det din tur. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned.

Förra lektionen handlade om ett antal olika starthänders procentuella chanser mot varandra, före floppen.

Nu ska jag gå in på vad dina förbättringschanser är när väl floppen lagts upp på bordet. Många gånger kan de ju vara avgörande för om du bör spela vidare eller inte.

När du väl sett floppen läggas upp på bordet, kommer du många gånger att fundera över oddsen mot att pricka in den hand du önskar. Kanske har du då fyra kort till en flush, och undrar hur stor chansen är att pricka in den; eller så har du ett tvåpar efter floppen, och vill veta vad chansen är att få in kåken.

Efter floppen, när fjärde och femte kortet (turn respektive river) återstår, kan du utgå från följande tumregel: din förbättringschans är cirka 4 procent per kort som hjälper dig.

Du måste dock runda aningen nedåt när det rör sig om åtta eller flera kort.

Ett exempel: du har ruA-ru10 på handen, och floppen är ruQ-kl7-ru3. Kommer ytterligare ett ruterkort på bordet, har du toppflushen. Eftersom det finns 9 kort (de återstående ruterkorten) i leken som hjälper dig, är din chans att få en flush 4x9=36% (i verkligheten något lägre, 35%), motsvarande kortodds på 2 mot 1.

Ett annat exempel: Du har K-Q på handen och floppen är klK-klQ-kl6. Du har ett tvåpar, men är i farozonen mot någon annan med två klöverkort på handen (hon har redan en färdig flush!), eller med till exempel J-10 på handen (han har ett öppet straightdrag!).

Vad är din chans nu att pricka in en kåk på antingen fjärde eller femte kortet? Det finns fyra kort (två kungar och två damer) i leken som hjälper dig, så chansen är 4x4=16 procent (i verkligheten 16,5%); kortodds på 5 mot 1.

Den siffra du kommer fram till i en sådan situation måste du bland annat sätta i relation till pottoddsen, ett ämne som ska tas upp i framtida lektioner.

Den måste dessutom sättas i relation till din FAKTISKA chans att vinna potten.

Om fjärde respektive femte kortet i första exemplet ovan blir spQ-ru7, har du visserligen fått in flushen men förlorar mot vilken dam eller sjua som helst i någon annans hand: han eller hon har ju då en kåk! Bli alltså inte övermodig.

Följ ämnen i artikeln