Fel att mörka om pokerfusket

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-26

Dan Glimne: Tillit bygger varumärket

Nyligen har två allvarliga fall av fusk i nätpoker kommit i dagen – och intressant nog hanterats helt olika av de inblandade bolagen.

Det ena uppdagades i WCOOP, ”nätpoker-VM”. Efter att huvudturneringen med 1,3 miljoner dollar i förstapris var över diskvalificerades vinnaren, eftersom arrangören Pokerstars kommit på honom att spela i turneringen via flera olika konton samtidigt, något som givetvis ökar vinstchansen.

Såg allas hålkort

Det andra inträffade på Absolute Poker. Hela historien är för komplex för att återges här in extenso – och skulle bli ett bra filmmanus! – men går ut på att vissa personer med tidigare chefsställning inom Absolute Poker uppenbarligen tillskansat sig stora summor i både cashgames och turneringar, genom att i det närmaste spela som Gud Fader själv. Hur då? Jo, genom att samtidigt observera bordet via ett ”administratörskonto” som används när mjukvaran testas, och låter observatören se allas hålkort!

Hela historien uppdagades när en annan spelare efter en turnering begärde ut handhistoriken – och av misstag (?) fick en gigantisk Excelfil med allas hålkort listade.

Skrupelfria individer

Riggade sajter? Nej – en hypotetiskt ”riggad” sajt är definitionsmässigt en där mjukvaran medvetet utformats för att gynna en eller flera spelare i vissa situationer. Vad som hänt här är i stället att skrupelfria individer, precis som inom bankväsendet, fondmäklarna och kreditkortsbranschen, utnyttjat sig av tekniska svagheter och säkerhetshål.

Pokerstars hanterade affären föredömligt: bet i det sura äpplet, förklarade saken för sina spelare, vidtog korrekta åtgärder och lät prispotten gå till dem som förtjänade den. Absolute Poker däremot försökte inledningsvis mörka ”sitt” fusk, genom att blåneka till fakta tvingade ner dem i parterr – och sparkade dessutom den anställde som skickade ut den avslöjande filen.

Tillit bygger varumärket

Spelare på Absolute Poker har därmed att ta ställning till huruvida de vågar ha kvar kontot där. Hela nätpokerbranschens fundament utgörs ju av tillit: det är tillit som bygger ett starkt varumärke och en bred kundbas.

En sajt som spelarna inte längre känner förtroende för är dömd att gå under, så enkelt är det.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln