Publicerad 2014-04-19

Meraf Bahta slog till med personligt rekord i årsdebuten på 5 000 meter.

Hon fick sitt svenska medborgarskap efter en lång kamp i fjol.

Nu visar Hälle-löperskan Meraf Bahta, 24, att hon blir att räkna med i EM i sommar.

Årsdebuten på ovana distansen 5000 slutade med personligt rekord och seger i ett meriterat fält.

Eritreafödda Meraf Bahtas kamp om ett svenskt medborgarskap har varit både lång och svår. Hon fick inte åka på VM i Moskva i fjol men kort därefter kom beskedet att hon fick ett länge emotsett medborgarskap i Sverige.

Redan i fjol signalerade hon medaljmöjligheter på Europanivå och det är en form hon verkar ha tagit med sig in i årets säsong. 1500 meterslöperskan gjorde säsongsdebut på det något ovana distansen 5000 meter vid Mt. Sac Relays i USA i natt – och det blev succé.

Trea genom tiderna

Efter en långsam start på loppet var hon starkast på slutet och vann en spurt mot meriterat motstånd på tiden 15.30,37. Personligt rekord med 26 sekunder och hela 15 sekunder under kvalgränsen till EM i Zürich.

Tiden för henne också upp som trea i Sverige genom tiderna, bara slagen av Sara Wedlund och Midde Hamrin. En placering det finns goda möjligheter att förbättra då upplägget på loppet med en långsam start en snabba avslutning signalerar att det finns mer att hämta ut.