Dagens namn: Verner, Valter

USA:s hjälte – i det galna straffdramat

Publicerad 2014-02-15

SOTJI. Inget nytt ”Miracle on Ice” kanske...

Men USA lyckades till värdnationens stora förtvivlan vinna även den makalösa reprisen av Lake Placid-klassikern i Sotji under lördagen – på straffar.

Stor hjälte: St. Louis Blues TJ Oshie.

– Jag gissade rätt, säger amerikanen.

Förutsättningarna var helt annorlunda den här gången, men i Ryssland har Sotji-mötet verkligen sålts som en chans till revansch för det historiska nederlaget mot de amerikanska college-pojkarna i vinterspelen 1980.

Så förtvivlan i värdlandet var stor när TJ Oshie satte sin sista straff på Sergej Bobrovsky och gav USA en 3–2-seger.

Den sjövilda publiken i Bolshoy-arenan kunde dock trösta sig med att den fick se Sotji-spelens hittills bästa match, med tempo och intensitet och glöd värdig en Stanley Cup-final.

Onödiga utvisningar

Ryssland hade under första halvan det mesta av spelet och även om amerikanerna försvarade sig föredömligt kändes det inte ologiskt när Detroit-stjärnan Pavel Datsyuk i mitten av andra perioden bröt sig loss i ett friläge och prickade in 1–0.

Därefter tog USA dock några kliv framåt och lyckades faktiskt vända, med benägen assistans av eviga problembarnet Alexander Radulov. Han drog på sig två mycket onödiga utvisningar och bägge gångerna gjorde USA mål. Därmed hade han kunnat bli syndabock i sitt hemland – för tid och evighet..

Pavel Datsyuk återställde dock ordningen, och räddade lagkamraten, med sitt andra mål för kvällen när knappt sju minuter återstod.

Makalöst straffdrama

Sedan knöts hela dramat, efter en mållös förlängning, ihop med ett rent infernaliskt straffavgörande.

Där blev TJ Oshie den som till slut, efter en oändlig räcka straffar, förstörde lördagen för Ryssland.

– Jag kände en del press, det är alltid tufft med straffar. Det är ett mentalt spel mellan mig och målvakten och som tur var gissade jag rätt fler gånger än honom.