Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Tre Kronor: ”Viktigt att vi skickar signaler”

Uppdaterad 2019-07-30 | Publicerad 2018-08-01

Ett lag med mjuka värden.

Så byggs ett Tre Kronor där flera av spelarna är hbtq-ambassadörer i Nordamerika.

– Det är viktigt att vi skickar signalen att alla är välkomna. Hockey är inte en idrott som bara tillhör vissa, säger Peter Popovic, assisterande förbundskapten.

Sverige och Tre Kronor är regerande världsmästare i vad som rankas som världens största lagidrott vintertid.

Vid VM-mästerskapet i Danmark i våras möttes 16 nationer och 400 spelare framför 1,3 miljarder tittare och Sverige hade i slutändan byggt det starkaste laget på isen.

Men utanför räknas idrotten, enligt en rapport från Riksidrottsförbundet, som en av de sämsta när det gäller inkludering. Hbtq-personer lyser med sin frånvaro och machokulturen anses vara problemet.

– Jag kan hålla med om att det finns en machokultur. I dag har den mjuknat lite. Det är lugnare på något vis, spelarna är yngre och mer upplysta och pålästa. De vet så mycket mer i dag och om jag jämför när jag spelade själv så är det absolut mycket mjukare och självklart att alla ska vara välkomna, säger Peter Popovic, assisterande förbundskapten i Tre Kronor.

Hur jobbar ni i Tre Kronor gällande de här frågorna?

– Framför allt handlar de om de mjuka värdena. Att fundera på vad man säger som ledare. Att man inte skojar till det, att man inte hamnar där med skojeriet om vad folk har för läggning. I stället fokuserar vi på kärlek och öppenhet, säger Popovic.

– Sedan gällande framtiden så kommer det nya unga ledare nu som har det pålästa och upplysta med sig gratis. Nya Googlegenerationen kommer att spela stor roll och hjälpa till. De senaste åren har vi ju också varit med och representerat i Pride-paraden med bland annat den aktuella förbundskaptenen, och det känns viktigt.

Det handlar om de mjuka värdena och vad man säger som ledare. Att inte skoja till det, utan att ha kärlek och öppenhet.

”Hockey är för alla”

Sverige saknar i dag en öppet homosexuell hockeyspelare på högre nivå. Det ser lika ut i världens höst rankade liga, NHL.

– Jag hoppas att vi skickar signalen att alla är välkomna. Att alla är välkomna att vara med, att prova på. Att de inte känner sig utanför utan att de känner att de kan vara en del av det här.

Varför är det viktigt att engagera sig synligt, i till exempel Pride-paraden?

– Det är just signalsystemet. Att vi visar att vi bryr oss och bjuder in. Det handlar om att visa att hockey är för alla. Att det inte är en idrott som är stängd eller bara tillhör vissa.

Popovic säger att det alltid kommer att finnas arbete kvar.

– Oavsett idrott så handlar det om att göra plats för alla som vill och kan spela. Det är otroligt mycket jobb kvar att göra och det går inte att sätta sig in i hur det måste vara för någon som är i en lagidrott och behöver komma ut. Jag förstår att det måste vara ett jobbigt steg att ta. Men för oss är det självklart att alla är välkomna.

Under sin egen karriär spelade Popovic 485 NHL-matcher. Men att det skulle finnas hbtq-personer i omklädningsrummen var aldrig en diskussion.

– Det var ingenting som slog en av den anledningen att man inte kände till någon som var homosexuell och idrottade. Det gällde inte bara hockeyn eller någon som spelade fotboll, det fanns liksom inte alls, säger han.

– För oss fanns inte den reflektionen. Vi bytte om, tränade, spelade, duschade och åkte hem. Det var inget mer med det. Det är det jag tänker ändrats nu, med Googlegenerationen som är mer påläst.

Svenska klubbar måste anstränga sig mer.

”SHL måste bli bättre”

Tre Kronors Anders Nilsson, 28, har sett arbetet med hbtq-frågorna på nära håll i NHL. Han blev den första spelaren att bära regnbågsflagga på hjälmen och är, precis som Oliver Ekman Larsson, Henrik Sedin och Gabriel Landeskog, aktiv i ”Hockey is for everyone” och ”You can play”. Satsningar där hockeyn ska bli mer inkluderande och öppna upp för att unga ska vilja spela oavsett sin sexuella läggning.

– NHL är bättre på att prata öppet om hbtq-personers rättigheter jämfört med SHL. Men sedan tror jag att mentaliteten för vad som anses okej och inte okej kommit längre i Sverige. Det är mer okej att komma ut i Sverige som hockeyspelare än i Nordamerika. Jargongen i NHL är fortfarande extremt macho, säger han.

– Men svensk hockey måste jobba mer på att prata öppet. Klubbar måste göra mer saker och anstränga sig mer.

Anders Nilsson vill se svenska hockeyklubbar göra som de nordamerikanska. Byta ut hockeysnören mot regnbågsfärgade, tejpa klubborna i regnbågsfärger eller auktionera ut tröjor till förmån för ideella organisationer.

– Ansvaret ligger på klubbarna. Problemet är att många i ledningarna är från den gamla skolan och är rädda för ”vad folk ska tycka”. De tänker business och sponsorer. Men det här handlar om människors välmående, att visa vad som är rätt och fel och vilken hockey vi vill ha i framtiden, säger han.

Tre Kronors Anders Nilsson spelar i Vancouver Canucks och vill se SHL ta efter NHL:s hbtq-arbete.
Från vänster: Tomas Montén, Johan Andersson, Peter Popovic, Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv, Todd Woodcroft och Stefan Ladhe.

PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen