Turneringspokerns terrorbalans

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-25

Dan Glimnes pokerteori

Något som tenderar att glömmas av när man analyserar spelarnas olika markerstaplar under pågående turnering, är de fasta kostnader som betalas på vägen.

Här är en fråga: hur mycket tror du att du måste betala i VM, sammanlagt i form av mörkar och ante, bara för att nå fram till ”in the money”? Du startar alltså med 20 000 i marker.

Svaret är att du under de cirka 28 timmarnas spel betalar ungefär 225?000–230? 000 i ”avgifter”. Om du efter att bubblan passerats har snittstapeln, omkring 200 000, så utgör den alltså inte ens hälften av vad du totalt på vägen spelat av de andra.

Din stapel bestämmer taktiken

En viktig faktor är också hur olika staplar konfronterar varandra under fas två av en turnering, ”minfältet”: efter de första timmarnas manövrerande, och fram till att man närmar sig bubblan.

Namnet har inte tillkommit av en slump: minfältet är den svåraste fasen av en turnering, när öppningsfasens skärmytslingar och pokergudarnas nycker delat in deltagarna i små staplar, mellanstora staplar, stora staplar och monsterstaplar.

Nu gäller det att överleva ett antal nivåer av trampande genom minfältet medan andra deltagare förhoppningsvis begår misstag, eller utsätts för badbeats, som obönhörligt decimerar antalet som är kvar.

Oavsett din markerstapel ska du som grundprincip attackera motståndarstaplar av närmast större storlek, eftersom de har mest att förlora. Ställer du in keramiken mot en som bara har 50 procent mera marker än vad du har, kommer den andre att tänka sig noggrant för innan hon/han vill riskera 2/3 av sin stapel.

En med många gånger större stapel än din, kan däremot nonchalant syna bara för att ta chansen att få bort dig; och en som har en riktigt liten stapel i relation till din tycker sig ibland inte ha något att förlora, utan kan i desperation syna dig med vilka två kort som helst. Även 7-2 osvidat vinner ju potten då och då, som bekant.

Så små staplar ger sig helst på något större staplar, dessa i sin tur anfaller medelstora staplar, medelstora staplar går löst på stora staplar, och stora staplar attackerar monsterstaplarna, medan monsterstaplarna oupphörligen hackar på småstaplarna: turneringspokerns form av cirkulär terrorbalans. Den kan vara bra att ha i bakhuvudet, när du vill välja dina lägen.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln