Hoff: Inget guld – men han vann allas hjärtan

Publicerad 2012-08-09

Rolf-Göran Bengtsson vann inget OS-guld i London.

Men han vann ännu en del av svenska ridsportens kollektiva hjärta.

”Du är guld värd som tänker på hästen i första hand”, skriver Jenny Nilsson.

”Jag är stolt över att vara svensk och ryttare när sådana här beslut fattas! Oerhört strongt av Roffe/Sylve, hästen väl och ve skall alltid vara i första rummet!”, skriver Martina Billefält.

Liknande reaktionerna på Casalls sorti ur OS strömmar in på Rolf-Göran Bengtsson egen Facebooksida och på ridsportförbundets.

I princip alla hyllar Rolf-Göran.

Han är värd allt beröm. Hans hästar är alltid i perfekt skick och går aldrig en tävling för mycket. 17-åriga Ninja är fortfarande pigg som en lärka.

Reglerna hade satt stopp

Nu i London var det visserligen inte enbart Rolf-Göran Bengtssons eget beslut att stryka Casall i OS-finalen.

Hans beslut bestod i att inte prova att trava upp en gång till för veterinärerna. Hade Casall inte travat rent en andra gång hade reglerna satt stopp, oavsett Rolf-Görans beslut.

Som han själv sa:

– Faktum var att Casall inte travade ordentligt, det var ingen idé att trava en gång till. Vi märkte att ju mer vi rörde på hästen ju värre blev det.

På 30 år har det aldrig hänt att han inte fått igenom en häst på veterinärbesiktningen. Och då talar vi om tusentals tillfällen.

Anledningen är enkel. Han skulle aldrig ens ta en ofräsch häst till besiktningen utan stryka den direkt.

Men nu var det OS och final och halva Sverige bänkat framför teven. Självklart hoppades han in i det längsta. Det fanns ju en liten chans.

”Vet precis hur han kände sig”

Louise Nathhorst är här i Greenwich Park som tränare åt dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén. Tre veckor innan Barcelona 1992 var hennes OS-häst Dante halt. Hon hade köpt honom som ettåring och lagt ner tio års jobb.

I går såg hon Rolf-Göran sitta ensam i stallet en stund direkt efter besiktningen.

– Åååh, jag vet precis hur kan kände sig, sa hon och lade handen över bröstet åt hjärtat till.

Vår Jerringpristagare tuggade i sin besvikelsen, svalde ordentligt och stegade efter någon timme ut till den väntande mediakåren.

– Jag är glad att Casall inte är allvarligt skadad, som han sa.

Anna Wikström skriver på Facebook: ”Ett beslut av hjärtat och inte girighet. Strålande trots allt. Vad är ett OS-guld mot att beta att man inte gjorde rätt mot sin häst. Alla vet ju vem som är bäst ändå.”

Beatrice Morén håller med: ”Ni är ändå bäst i världen. Ingen tävling, inte ens final i OS kan ändra på det!”

”Tråkigt men riktigt klokt. Hästens välmående skall alltid sättas framför medaljer och prestationer. Bra gjort helt enkelt”, skriver Hannes Modig.

Följ ämnen i artikeln