Wawrinka till final i Paris

Uppdaterad 2015-06-07 | Publicerad 2015-06-05

Solen gassade på Roland Garros-gruset.

Men den som höll sig kallast i den över 30-gradiga hettan var Stan Wawrinka.

Inför ögonen på bland andra Björn Borg tog han sig till final i Franska mästerskapen i tennis efter 3–1 i set mot Jo-Wilfried Tsonga.

Hemmaspelaren Tsonga hade möjligheten att bli första fransman sedan Yannick Noah 1983 att vinna turneringen.

Men precis som när de båda möttes i Davis Cup-finalen i november blev det schweizaren Stan Wawrinka som vann efter fyra set. Den här gången med 6–3, 6–7, 7–6, 6–4, i en match som pågick i tre timmar och 46 minuter i 33 graders värme och gassande solsken. Och där sexfaldige vinnaren Björn Borg satt på läktaren.

– Det var en riktig kamp. Väldigt tufft fysiskt och med mycket intensitet från båda sidor. Det kunde ha gått åt vilket håll som helst, sade Wawrinka.

30-åringen hade inför årets turnering, hans elfte, som bäst nått kvartsfinal 2013. Men det överträffade han efter att ha slagit ut landsmannen Roger Federer i tre raka set i tisdags.

Mot Tsonga visade Wawrinka prov på sin förmåga att höja sig när det krävs, och räddade 16 av de 17 breakbollar han fick mot sig. 14:e-seedade Tsonga, som inledde turneringen med att slå ut svensken Christian Lindell, försökte – men räckte inte ända fram.

– Han hade flera chanser i tredje set, men han har gjort en jättefin turnering och förtjänar precis lika mycket som jag att vara i final, sade Wawrinka om Tsonga som trots hyllades med en stående ovation.

Åttondeseedade Wawrinka, som vann Australian Open 2014, möter antingen världsettan Novak Djokovic eller tredjeseedade Andy Murray i finalen.