Öberg: Nu vet jag hur det känns när gränsen är nära
Publicerad 2020-08-11
ÖSTERSUND. Hanna Öberg körde in miljoner i prispengar förra säsongen.
Men det skidskyttestjärnan har unnat sig går inte att köpa för pengar – för ett år sedan fick 24-åringen lära sig den hårda vägen vad för lite återhämtning kan resultera i.
– Första delen av förra sommaren var tuff för mig, jag fick ta ett break från all träning, säger Hanna Öberg när Sportbladet träffar stjärnan i Östersund.
Det svenska skidskyttelandslaget är mitt uppe i försäsongsträning. Solen skiner över asfalten på skidstadion i Östersund där laget precis avverkat ett intensivt pass.
– Det kändes bra i dag och kul, säger Hanna Öberg samtidigt som hon tar handsprit på händerna och sätter sig ner på stolen i skidskytteförbundet konferensrum med den bästa utsikten över skjutvallen och Storsjön.
– Nu är vi i perioden där vi börjar gå in mer i tävlingsfokus. Det är en viktig period för oss och det känns bra, säger Öberg.
Är det stor skillnad på hur du mår nu jämfört med för ett år sedan?
– Ja det skulle jag säga. Första delen av förra sommaren var tuff för jag mig. Jag var trött, sliten och träningen fungerade inte som jag ville. Det var ungefär vid den här tidpunkten (mitten på juli) som jag tog ett break från all träning. Jag och vår tränare Johannes Lukas bestämde att jag skulle ta extra vilodagar, säger Öberg och fortsätter:
– Nu i år känner jag mig mycket bättre. Jag har haft bättre återhämtning och förståeligt färre resdagar. Jag har kunnat träna på som jag vill och det känns skönt att kroppen fungerar. Det är bra för framtiden att jag nu vet hur det känns när jag närmar mig gränsen för vad jag kan göra innan det blir för mycket, säger skidskyttestjärnan.
”En viktigt erfarenhet inför nästa VM”
Fyra månader innan Hanna Öberg tvingades ta en träningspaus upprepade hon bragden efter OS-guldet i Pyeongchang när hon tog ett VM-guld i distansloppet inför en lyrisk hemmapublik i Östersund. Det blev inget nytt guld när VM avgjordes i Antholz i februari men i sista starten på mästerskapet körde 24-åringen hem ett brons i masstarten.
– Jag lärde mig väldigt mycket under de två veckorna, det kommer vara en väldigt viktig erfarenhet inför nästa mästerskap. Även om man har kant ut så går det att vända på det och jag lyckades ta medalj sista dagen. Jag växte mycket av det.
Du skulle inte vilja vara utan den upplevelsen?
– Nej, jag tror att det kommer vara nyttigt för framtiden, säger 24-åringen.
Flera byten i organisationen
Under våren har pressutskicken gått varma från längd- och skidskytteförbundet. Tränare och ledare har bytt plats med varandra. Anders Byström hann vara chef över skidskyttelandslaget i ett år innan han bytte till längdlandslaget.
– Jag var lite förvånad, jag hade inte räknat med det. Han gjorde ett bra jobb när han var hos oss. Men nu har vi fått in Anna-Maria Uusitalo som delvis tar hans jobb och jag har stort förtroende för henne. Hon kommer från organisationen.
Det har ryktats om kaos i längdlandslaget efter många personalbyten på olika positioner men att det skulle drabba skidskyttelandslaget är Öberg inte orolig över.
– Nej det är jag inte. Jag har väldigt stort förtroende för det team vi har runt oss. I grunden är vi ett väldigt stabilt lag. Jag känner mig trygg med att vi har en rödtråd i upplägget, säger skidskyttestjärnan.
”Stina är verkligen motiverad”
Det är inte bara ledare som lämnat längdlandslaget för skidskyttet, i mars briserade nyheten att Hanna Öberg skulle få in Stina Nilsson som ny lagkamrat.
– Det är kul, Stina är verkligen motiverad. Särskilt på skjutvallen är hon väldigt taggad nästan jämt. Hon bidrar med mycket inspiration.
Har du kunnat utnyttja att hon kommer från en längdkarriär?
– Jag försöker utnyttja henne så mycket jag kan. Vi har haft träningarna men korta ryck och impulser och då försöker jag sikta in mig på att ta Stinas rygg för att känna på hur snabb hon är.
Hur har det gått då?
– (Skratt) Jo men jag gör mitt bästa så det beror lite på vad det är för pass.
Att övergången innebär att mycket uppmärksamhet kommer riktas på Stina Nilsson ser Öberg bara som positivt.
– Det är kul och det är bra för skidskyttet. Det ger oss som sport mer uppmärksamhet. Jag ser det absolut inte som någon nackdel att hon också är i strålkastarljuset.
På tal om strålkastarljuset, hur reagerade du på att Dorothea Wierer ändrade sig och ska fortsätta tävla. Var det en PR-strategi?
– Jag känner henne inte jätte väl men jag trodde av vad jag har hört tidigare att hon skulle lägga av efter hemma-VM. Men jag förstår att det måste vara svårt att lägga av när man kommit upp den till nivån hon är på, säger Öberg.
Träningstimmar i dagboken
Efter intervjun ska Hanna och hennes syster Elvira (också skidskytt i landslaget) åka hem till föräldrarna i Piteå och sen vidare till familjens stuga i fjällen för avkoppling både fysiskt och psykiskt i några dagar.
– Det är bra med miljöombyte, köra lite mindre skytte och mer långpass på fjället. Återhämta oss inför nästa period när vi ska köra mera fart. Det är bra att inte bara snurra runt här på asfalten på stadion och skjuta, säger Öberg och ler.
När du var så trött förra sommaren, är man mer tacksam nu när kroppen svara på träningen?
– Ja men det känns verkligen skönt och jag vet att även om det inte skulle vara helt perfekt under sommaren så kan jag presentera på vintern ändå. Men det är en stor trygghet att ha träningstimmarna i dagboken nu.
Vad har du för mål inför säsongen?
– Fortsätta som jag har gjort. Det är ett VM i Pokljuka som jag ser fram emot. Det gick väldigt bra på världscupstävlingarna där förra året. Skidskyttet växer i Sverige hela tiden och jag är väldigt stolt över att vara med på den resan, säger Hanna Öberg.