Friidrottsförbundet: ”Då får man lägga fram bevis”
Uppdaterad 2020-02-26 | Publicerad 2020-02-25
Sverige har skakats av flera dopningsfall på sistone.
Maratonlöparen David Nilsson efterlyser mer underrättelsearbete från både förbund och RF.
– Vi har uppenbarligen inte gjort tillräckligt, säger friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers till Sportbladet.
Flera dopningsfall under de senaste månaderna inom svensk idrott har väckt reaktioner.
Efter att det offentliggjordes att Robel Fsiha testats positivt för dopning har landslagskollegan och tidigare rekordhållaren David Nilsson uttalat sig kritiskt. 32-åringen vill se mer underrättelsearbete från friidrottsförbundet och riksidrottsförbundet (RF).
Något som förbundet ska se över.
– Vi kommer intensifiera arbetet gällande antidopningsarbetet för vi har uppenbarligen inte gjort tillräckligt, säger friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers och fortsätter.
– Det som redan sker idag är, är att den medicinska kommittén och landslagsledningen diskuterar detta och den 365-dagars kamp som förs för en ren idrott.
”Visst kan vi ta emot tips”
Vad dessa diskussioner kommer resultera i kan Storåkers inte svara på i nuläget, men hoppas kunna göra det inom en snar framtid.
David Nilsson föreslår att andra löpare ska få chansen att berätta om sina misstankar mot andra löpare.
– Då får man lägga fram bevis. Om vi har misstankar över att det har hänt något så utreder vi självklart det, säger han och fortsätter.
– Om de aktiva vill anmäla till det svenska friidrottsförbundet i stället för riksidrottsförbundet är de självklart välkomna att göra det. Men vi förmedlar det vidare till RF, vi gör inget utredningsarbete själva.
Redan i dag har RF en sida där vem som helst kan lämna tips om misstänkta dopningsfall, offentligt eller anonymt.
– Sidan hindrar inte det att vi kan ha kontakt med aktiva, och visst kan vi ta emot tips, men det finns alltså en sida för det.
Nilsson menar också att löpare som befinner på läger under långa perioder i andra länder (och nämner Etiopien) bör testas oftare. Storåkers menar att friidrottsförbundet inte stödjer lägervistelser i Etiopien och att det är tyvärr en träningsmiljö som medför risker:
– Vi kommer framöver ytterligare analysera och följa upp de träningsmiljöer utomlands där svenska aktiva befinner sig. Detta gör vi redan idag med det finns all anledning att intensifiera det arbetet.
Inte positivt för oss
Storåkers är tydlig med att det redan i dag pågår ett ambitiöst arbete för en ren idrott. De jobbar både i förebyggande syfte med utbildningar, samt aktivt med tester och utredningar.
Att det har varit flera dopningsfall under den senaste tiden, är självklart inte positivt för förbundet, menar Storåkers.
– Det handlar om hela rörelsen, hela friidrottsfamiljen, inklusive föreningarna. För friidrottsfamiljen och Sverige är det självklart negativt, men jag känner att det finns en stark kampvilja, säger han och avslutar:
– Det svenska friidrottsförbundet arbetar ambitiöst, men det hanteras alltid av RF. Vi måste också beakta rättssäkerheten och det fungerande system som vi har i det svenska samhället.
I övrigt så är det svenska friidrottsförbundet angelägna om att Sverige framöver får en från idrotten fristående nationell antidopingorganisation, en s.k. NADO. Detta skulle enligt Storåkers öka trovärdigheten och transparensen, samt den idrottspolitiska trovärdigheten i antidopingarbetet.