Laul: Inget av lagen kunde försvara

Ett lag saknade sin skyttekung, det andra hade gjort minst antal mål i allsvenskan.

Vad spelade det för roll när inget av lagen kunde försvara?

Efter målkalaset på Tele2 Arena hakar Djurgården på strax bakom toppen medan Halmstad rasar ner under kvalstrecket.

Som José Mourinho sa en gång: ”Vi måste inte vinna, jag vill inte sätta den pressen på oss. Men vi har fan inte råd att förlora!”.

Sådana var förutsättningarna för både Djurgården och Halmstad fast i olika ändar av tabellen.

Mycket på spel, alltså, och HBK tog uppgiften på största allvar: Militärställ på.

(Eller för att citera högerbacken Jesper Westerberg angående den grön-vit-svart-blåa bortadräkten: ”Något på designavdelningen har blivit allvarligt fel”).

Djurgården saknade Nyasha Mushekwi som är i Sydafrika för diskussioner med klubben som äger honom (oklart om eller när han kommer tillbaka), tränare Pelle Olsson startade därför med Sebastian Andersson bredvid Sam Johnson längst fram men anfallsidén var den samma: Överbelasta motståndarens vänstersida, hitta djupledslöpningar mellan innerback och ytterback, fyll på med inlägg från högerback Tim Björkström.

Sällan har det väl gått så lätt som när HBK:s Christoffer Andersson inte fick någon hjälp alls Jules Barny strax ovanför.

Gemensamma nämnaren

Två av Djurgårdens mål kom efter inlägg från höger – matchavgörande 2-2 och 3-2 inom loppet två minuter fast i olika halvlekar – och den gemensamma nämnaren bakom båda var nyförvärvet från Östersund, Seon-Min Moon.

Någon djurgårdare som saknade Haris Radetinac i dag?

Det var Moon som plockade upp ett Björkström-inspel med fyra sekunder kvar av tilläggstiden i första halvlek och trippade in 2-2. Det var Moon som direkt i andra halvlek med ett inlägg från höger hittade Sam Jonson som tog emot och tryckte upp 3-2 i nättaket.

Djurgårdens mest lyckosamma period i matchen var också den period HBK:s tränare Janne Jönsson var mest missnöjd med:

– Vi hade behövt stänga första halvlek med ledning, sedan var vi passiva i inledningen av andra, det avgjorde matchen, konstaterade Jönsson på presskonferensen.

Skruvade in frispark

Några minuter senare skruvade matchens andra förgrundsfigur, vänsteryttern Daniel Berntsen, in en frispark till 4-2. Både matchen och målkalaset var i praktiken över efter en knapp timme. Till handlingarna bör läggas att även Nyasha Mushekwis ersättare Sebastian Andersson noterades i målprotokollet: Andersson nickade in 1-0 efter en bra forwardsförflyttning till fri yta mellan stillastående HBK-spelare.

Den som vill ägna sig åt taktisk analys kan säkert hävda både det ena och det andra men faktum är att detta var de vidöppna försvarens match. HBK klarade varken att försvara kanter eller straffområde, Djurgården kom i första halvlek snett med både centralt mittfält och mittbackar. Det utnyttjade skicklige boxforwarden Matthew Rusike utan att behöva anstränga sig särskilt mycket (zimbabwiern har gjort tre mål på fyra matcher för Halmstad nu).

I andra halvlek stängde Djurgården till ytorna betydligt bättre:

– Vår backlinje droppade av för tidigt, då blev ytan för stor. I andra hade vi en mer tydlig backlinje som höll upp det lite mer i kombination med ett mycket större eget bollinnehav, menade Pelle Olsson.

Såg spännande ut

Mot slutet av matchen fick hemmapubliken (drygt 12 000 åskådare) stifta bekantskap med inlånade Tino Kadewere från Zimbawe. 19-åringen höll på att nicka in ett mål redan vid första bollkontakten, och skapade även ett friläge som tvingade Stojan Lukic till hans bästa räddning för matchen. "Super-Tino" såg riktigt spännande ut.

Då Örebro samtidigt besegrade Häcken är Halmstad nu på nedflyttningsplats i allsvenskan, och eftersom IFK Norrköping besegrade Falkenberg knappade Djurgården inte in så mycket på toppen.

Däremot hamnar pressen nu på övriga guldjägare.

– Det enda man kan göra är att koncentrera sig på nästa match. Norrköping vann borta mot Falkenberg, det var imponerande bra gjort, vi får inget gratis här, sa Pelle Olsson.

Nä, inget gratis i guldstriden kanske. Däremot var det som sagt en hel del bjudningar på Tele 2 Arena denna soliga eftermiddag. Där har båda tränarna något att fundera på under det stundande landslagsuppehållet.