Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Smällarna du missar

Publicerad 2011-10-10

Rugby-VM är i full gång – men intresset är svalt i Sverige: Är okunskap

Till helgen smäller det i sportvärlden.

Liverpool–Manchester United i Premier League?

Nej, semifinal i ett av världens största mästerskap.

Rugby-VM pågår för fullt – men i Sverige är intresset lika med noll.

– Det handlar mycket om okunskap, säger Svenska rugbyförbundets utvecklingsansvarige Magnus Stangenberg.

Argentina har visat att förra årets VM-plats inte var någon tillfällighet genom att nu utmana stornationerna på allvar. Kanada och USA har hakat på.

Till helgen smäller det dock ordentligt i rugby-VM:s semifinaler: Frankrike–Wales på lördag och, framför allt, Nya Zeeland–Australien på söndag. På Nya Zeeländsk mark.

Har du missat allt detta? Ingen anledning att skämmas. I Sverige är intresset för ett av världens största mästerskap är mikroskopiskt.

”Haft negativ klang”

Sett över hela världen är rugby-VM det fjärde största mästerskapet sett till mediabevakning – bara fotbolls-VM, OS och Tour de France rankas högre.

Så hur kommer det näst intill obefintliga intresset i Sverige?

– Det undrar vi också... Men för varje fjärde år märks det lite grann i alla fall, förut sändes det inte på tv – nu går det ju att se om man vill och TV10 är ju en ganska allmän kanal, säger rugbyförbundets ordförande Stina Leijonhufvud.

Utvecklingsansvarige Magnus Stengenberg menar att det till stor del handlar om okunskap.

– Rugbyn har alltid haft en negativ klang. Men slagsmål och våld har ingenting med rugbyn att göra, det är hårda tag men det urartar aldrig. Det är en respekt mot domare och motståndare som inte finns i någon annan sport, säger han och berättar vidare att målet är att bli Sveriges snabbast växande sport.

”Uppväxta med det”

Ett nytt projekt, för ungdomsrugby, är påbörjat men ännu finns inga tendenser att intresset är på väg uppåt eller nedåt.

Tills vidare får helt enkelt de nyfikna ratta in rätt kanaler för att följa de dramatiska drabbningarna.

– Vi har många utlänningar i Sverige, ex-britter, nya zeeländare, australiensare – de är ju uppväxta med det här. För dem har det varit en del i deras skoluppväxt. När man väl har börjat är det svårt att sluta för det är verkligen beroendeframkallande, säger Magnus Stangenberg.