Mustafa Mohamed vill undvika en repris på förra årets VM-final

PEKING. Snuvad på medalj av tre kenyaner i VM förra året.

I dag vill Mustafa Mohamed, 29, ta revansch – men befarar en repris.

– Det är risk att det blir likadant som förra året, säger han.

LYFTER – MOT MEDALJ? Mustafa Mohamed springer final på 3000 meter hinder i dag klockan 15.10.

För ett år sedan sprang tre kenyaner förbi Mustafa Mohamed på sista varvet i hinderloppet i friidrotts-VM.

Frågan är om svenskhoppet nu kan avvärja en liknande slutstrid. På måndagen ger han sig ut på olympisk medaljjakt.

Mustafa Mohamed har utvecklats till en av världens främsta hinderlöpare. Men i mästerskap har han inte fått lön för mödan. Spurten räcker inte till i konkurrensen. Lusig fart i OS-finalen och den 29-årige göteborgaren måste sätta fart i flera varv före mål för att spränga fältet.

– Är det ingen som vill dra så är det risk att det blir likadant som förra året. Långsamt i början och fort på slutet, säger Mohamed.

”Imponerad av Ramolefi”

Då, i VM i Osaka, kom Mohamed fyra efter kenyanerna. Och då fanns inte Paul Koech med. Han saknas nu också, världsårsbäst i år med 8.00,57, men efter tre landsmän i den nationella OS-uttagningen. Där har Mohamed tappat en dragarbroder.

Efter försöken har Mustafa Mohamed ägnat tiden i OS-byn åt att snacka ihop sig med finalkonkurrenter i OS-byn, bland andra med sydafrikanen Ruben Ramolefi. Det gäller att hitta någon att dela farthållarbördorna med.

– Jag kommer att leta rätt på sydafrikanen, de bor mittemot oss i OS-byn. Jag blev imponerad av honom i sista försöksheatet, han drog hela tiden och sprang ändå på 8.19. Jag vet inte vilken kapacitet han har.

– Men jag får snacka med allihop.

Flera som heta

Vad Mohamed inte visste var att Ramolefi satte personrekord i försöksheatet och knappast är en långdragare att räkna med i en final.

Svensken levde farligt i försöket och hamnade bakom de fyra som gick direkt till final. Tiden 8.17,80 var dock bäst av de tre som räckte till final och han visade att formen finns efter en besvärlig försäsong. Hans årsbästa, 8.11,10, i Paris den 18 juli, var ett styrkebesked och blir det åka av i finalen så är Mohamed säkert att kapabel att löpa närmare åtta minuter.

Men tiden är ointressant i OS-finalen.

– Det finns fler som är heta i år, det märktes i försöken. Förra året var det ganska enkelt för mig att bli topp tre, nu gjorde jag ett bra lopp och blev ändå bara femma.