Zagreb/Stockholm. En komfortabel svensk vinst med 31-22.

Och den nya taktiken vid utvisning fungerade klockrent – igen.

Den här gången var det Jamina Roberts som ställde sig i mål och räddade.

– Jag tycker det är skitkul att stå i mål, säger vänsternian.

De svenska målvakterna i damernas handbollslandslag har fått kritik under EM – bland annat från Sportbladets Johan Flinck.

Utespelarna gör dock succé – både framåt och bakåt.

I premiären mot Kroatien valde de svenska handbollsdamerna en ny taktik, att alltid sätta in en utespelare i stället för en målvakt då de hade en utvisning. Då gjorde Johanna Ahlm en överraskad räddning – med näsan.

”Behöver ju ingen målvakt”

I segern mot Slovakien hade Sverige samma taktik – och fick bra utdelning. Den här gången var det Jamina Roberts som agerade målvakt, och räddade snyggt med handen när en spelare i Slovakien försökte göra mål.

– Vi behöver ju ingen målvakt, säger TV4-kommentatorn Robert Perlskog.

Roberts:

– Jag blev arg på Nathalie Hagman när jag ställde mig i mål mot Tyskland och hon bröt en lång pass. Den här gången släppte hon den.

Vad säger du om räddningen?

– Det var skönt. Jag tycker det är skitkul att stå i mål.

Har du gjort det någon gång tidigare?

– Nej, aldrig. Men det var en väldigt dålig lobb. Jag hade förberett mig på en riktig parad men jag lurade kanske henne lite.

– Sedan hade detvarit roligare om det hade varit lite jämnare.

Vill du att situationen ska uppstå igen?

– Ja! Om jag tar den (skratt)

Sverige fick en smakstart mot Slovakien – i halvtid stod det 17-11 till de blågula handbollsdamerna.

En poäng till semifinal

I andra halvlek hade de svenska damerna en tyngre period, och ledningen krympte en aning. Men Blågult ryckte upp sig och vann med 31-22.

Nu räcker det med en poäng i den avslutande matchen i mellanrundan mot Montenegro på onsdag för att Sverige ska nå semifinal. Blågult har även råd att förlora matchen, om inte Holland vinner med fler än tio mål mot Frankrike.