Sportbladet

Dagens namn: Roland

Mesta svenskan på Wimbledons centercourt om stjärnorna bakom kulisserna: ”Han blir arg på alla”

Uppdaterad 2024-07-26 | Publicerad 2024-07-13

LONDON. Glöm Björn Borg och Stefan Edberg – Lotta, 42, är mesta svensk på Wimbledons centercourt.

Skånskan ansvarar för stjärnornas vatten under turneringen.

– Det är världens bästa jobb, säger hon och berättar om sina möten med stjärnorna bakom Wimbledons kulisser.

Av en slump landade Lotta Bengtsson från skånska Tomelilla sitt drömjobb. Varje sommar åker hon till London där hon ansvarar för att stjärnorna på Wimbledon får vatten innan, under och efter sina matcher. Det har hon gjort i 12 år nu.

– Det var lite ett bananskal. En av min dåvarande killes bästa vänner hade ett kontrakt med vattenleverantören Evian här på Wimbledon, säger Lotta, 42.

– Vi är ett team på 15 personer som på morgonen ser till att spelarna får vatten när de tränar, är på gymmet, i omklädningsrummet och på banan. På eftermiddagen har jag kostym på mig och ansvarar för centercourten och bana 1.

Första gången hon klev in i Wimbledons stora, traditionella och väldigt skyddade tennisvärld fick hon en chock över att det skulle vara hennes arbetsplats.

– Jag tänkte herregud, vad är det som händer? Är det detta jag ska göra? Vara inne i omklädningsrummet med spelarna, de kvinnliga i mitt fall då, och sedan på banan, och se dem överallt, i gångarna där man går, i gångarna och på restaurangen, säger hon.

– Det är många som, oberoende av vad de gör här, säger att det är världens bästa jobb. Det är två veckor där man jobbar nästan 12 timmar om dagen och man är väldigt trött men det är bara helt fantastiskt, det är som julafton varje dag.

Stjärnornas vattenkrav

Det låter kanske enkelt, men alla vill ha sitt vatten på sitt sätt, vid rätt tidpunkt och med rätt temperatur – i en kylbox som står bakom spelaren. Då blir det snabbt en komplex organisation att styra – inför ögonen på kändisar, kungligheter och miljontals tennisälskare från hela världen.

– Matteo Berrettini och ”

Stan the manStan Wawrinka från Schweiz” har velat ha rumstempererat vatten och Kevin Anderson ville ha isvatten. När det var heta dagar blev det aldrig tillräckligt kallt liksom. Då kom flaskorna levererade speciellt till honom. Vi försöker ta hand om alla så väl som vi kan, säger hon.

– Sedan vill de ha ishanddukar. Det finns vissa spelare som alltid vill ha det oberoende av väder. Carlos Alcaraz vill alltid ha det, även när det regnar, för när det regnar så stängs taket på centercourten och då blir det varmt. Det är hans grej.

Vad händer när spelarna inte är nöjda?

– De säger till domaren om de vill ha någonting – bananer, handdukar eller sitt vatten på något annat sätt. Sedan kommer det ett samtal till oss.

Alcaraz är en av hennes favoritspelare. Den hetlevrade australiensaren Nick Kyrgios en annan.

– Han är ett sådant badass. Det är så osäkert med honom, man vet aldrig vad som ska hända, vem han ska bli arg på och hur arg han blir. Han blir ju arg på alla. Så det var ganska läskigt när jag skulle ge honom vatten, säger Lotta.

Finalkaos med Kyrgios

Kyrgios vill också ha sitt vatten superkallt. Det lärde sig Lotta sommaren 2022 under hans final mot Novak Djokovic – när allt höll på att gå fel inför en fullsatt arena.

– När det är jättevarmt så blir vattnet lite varmare. Det blir lite förseningar och när det är finaldag så blir man lite extra stressad för man vill verkligen vara säker på att man gjort allt rätt, säger Lotta.

– Jag fyllde kanske boxen tio minuter för tidigt och då kände han flaskorna som låg överst bli lite varma. När han tog den översta så sa han att ”den här är inte kall nog”.

Lotta fick ett samtal om att australiensaren var missnöjd och fick kryssa genom en massa folk för att ta sig fram till centercourten.

– Då är det lite kaos för det är så mycket folk överallt så det tog fem minuter för mig att komma fram till centercourten. Jag kom precis fram när det var byte och lämnade en flaska till honom, säger hon.

– Jag hade tänkt att ”gud, ska han bli arg på mig nu för han är lite temperamentsfull” men det var han inte, han hade bara tackat så mycket. Sedan bytte jag vattnet och då hörde jag plötsligt domaren säga ”time”. Jag blev stressad, slängde i vattnet och stängde locket på kylboxen. Men min telefon runt halsen hade lyckats hamna i lådan. Jag lyckades slå sönder telefonen i lådan, som plötsligt hakat upp sig så att jag inte kunde öppna den.

Där stod Lotta inför en fullsatt centercourt och fruktade att hon snart skulle bli offer för en törstig och förlorande Kyrgios vrede.

– Det är ingen annan på banan än de två spelarna då, så det kändes som att alla 15 000 personer tittade på mig, säger hon.

– Men tillslut fick jag ut den och lyckades springa av banan i tid. Men det är det mest dramatiska som hänt.

Djokovics ilska: ”Oresonlig”

Att sjufaldige Wimbledonvinnaren Novak Djokovic har lätt till ilskan har nog ingen missat. Lotta var på plats under måndagen när serben slog ut dansken Holger Rune och gick till attack mot publiken i sitt segertal. Han kallade publiken för ”respektlös” och menade att de buat åt honom.

– Det var ingen som buade honom. Det är ingen som buar på Wimbledon, alla beter sig, säger Lotta.

– Det han pratar om är bara i hans huvud. Man undrar vem han pratar om. Han är lite oresonlig.

När Djokovic slog ut wildcardbritten Jacob Fearnley, som överraskande lyckats knipa ett set, satt två killar bredvid Lotta och skrek till serben att han borde ta en medicinsk time out.

– Då blev han så sjukt arg och sa till domaren att ”ta ut de som skriker grejer, de häcklar mig”. Men det var inget som tekniskt sett var förbjudet. Sedan blev det massa drama, säkerhetspersonalen kom och killen sprang bara iväg, säger Lotta.

En och en halv timme senare hade han fortfarande inte glömt männen på läktaren.

– Vid slutet av matchen stod jag och väntade på att de skulle vara klara så att jag kunde fylla min box igen. Jag stod bakom honom och så vänder han sig om och går mot mig, säger Lotta.

– Då ska han gå tillbaka till de killar som skrikit och säga till dem att ”nu ska jag be min läkare kolla upp mig”. Han blir liksom helt besatt av att någon skulle vara emot honom, och då är det en och en halv timme efter att det hände.

Novak Djokovic.

Murrays kamp mot superlimmet

Djokovic och hemmaspelaren Andy Murray har egna vattensponsorer. Trots att alla spelare på Wimbledon är kontrakterade att lyda under turneringens strikta sponsoravtal har de ofta ryckt av etiketterna på sina vattenflaskor.

– I stället för 750 ml vill Murray alltid ha en större storlek, som är 1 eller 1,5 liter. Vi fixade dem så att han fick de större flaskorna och sedan drog han av loggan, så att det inte skulle synas vilket märke han drack av, säger Lotta.

– Då klistrade vi fast etiketten med superlim så att han inte skulle få av den. Man kunde se på de interna tv-skärmarna som vi har här hur han stod och höll på och försökte slita av den etiketten utan att lyckas. Han blev lite arg men det är lite så han är.

Andy Murray, som 2013 blev förste britt på 77 år att vinna singelturneringen för herrar, är den stökigaste herrspelaren.

– Han är rätt duktig på att ha tio olika flaskor med tusen olika grejer i, flaska ett, två, tre och så vidare. Ett år fick han täcka för det för det blev för mycket marknadsföring för Evian. Det blir inte bra om du har hundra flaskor som ligger och skräpar runt stolarna. Han fick ta med sig en extra väska att trycka allt vatten i, så att det inte låg ute på planen, säger Lotta.

Andy Murray

Raducanu stökigast

Stökigast på damsidan är också en britt; 21-åriga stjärnan Emma Raducanu, som egentligen skulle ha ställt upp i årets mixade dubbel med Murray.

– Det är kanske bra att de inte spelade dubbel för då hade det bara varit grejer överallt. Då hade vi fått sätta in en tom extrabox till dem, säger Lotta.

– Raducanu har väldigt mycket flaskor och det är väldigt stökigt. Vi tittar hur mycket de använder och om de slänger sina handdukar, flaskor och skräp överallt, och då kan man tycka att vissa är otroligt stökiga och stökar till allting. Raducanu är den i år som är stökigast.

Trevligast har kanske fjolårets vinnare Carlos Alcaraz varit. Den 21-årige spanjoren är också den som är mest populär på banorna i södra London i år, menar Lotta.

– Han är supertrevlig och hälsar på alla. Han är populär, ung, regerande mästare, ler mot alla och har inte en massa konstiga konspirationsteorier. Han är en superfavorit på det sättet, och han spelar fantastisk tennis. Jag har bara superlativ att säga om honom, säger hon.

Råkade blåsa Alcaraz

Wimbledonturneringen är fullt av traditioner och kultur som sitter i väggarna. Bland annat hälsar man under första dagen på fjolårets segrare med ett ”welcome back, champ” – ”välkommen tillbaka, mästaren”. När Spanien mötte Tyskland i fotbolls-EM:s kvartsfinal härom veckan råkade Lotta eventuellt sätta grillor i huvudet på Alcaraz. Under segerintervjun hade spanjoren frågat vad det stod i fotbollsmatchen men ingen hade vetat.

– Jag hade fått ett meddelande där det stod att det var 1-0 till Spanien. Så när han gick förbi mig så sa jag till honom att ”det är 1-0 till Spanien” och han bara ”wow, är det sant?” Han blev skitglad och fistbumpade mig, säger Lotta.

– Sedan såg jag att det inte alls tid 1-0, det var fortfarande 0-0, så jag vet inte vad det resultat. Jag fick skrika på mina kollegor som postat detta i vår Whatsappgrupp. Det blev dålig stämning i vårt team, haha.

Lotta har tillgång till många utrymmen som inte media kommer åt. Då gäller strikta restriktioner för vad hon kan lägga upp på sociala medier och inte.

– Man får inte lägga upp bilder från den kungliga boxen eller från omklädningsrummen, där får vi bara ta bilder som minnen för oss själva, säger hon.

– Inte ens spelarna får ta bilder i omklädningsrummen. Lägger de upp något därifrån så måste de genast ta ner det. De ska känna att de alltid kan vara avslappnade och prata hur de vill utan att behöva titta sig över axlarna.

Carlos Alcaraz

Med Beckham och Wilander

Det är alltid ett stjärnspäckat evenemang. Utöver tennisadel som Mats Wilander, John McEnroe och Annabel Croft, som Lotta ofta möter i korridorerna eller i matsalen, har Wimbledon senaste veckan besökts av bland andra drottning Camilla, Abba-legendaren Björn Ulvaeus, modellen Siena Miller och Hollywoodstjärnan Margot Robbie som suttit på centercourtens läktare.

– Jag stötte på David Beckham härom dagen. Jag var ute och levererade annat slags vatten, och då var vi i en korridor och de var väl på väg till den kungliga boxen. Han sa god morgon till mig, säger Lotta.

– De kommer ofta in på vår ingång 13. Där brukar jag se Hugh Grant komma in och jag såg han fotbollsspelaren, Thierry Henry, och sa till han att han var så trevlig som lät alla ta bilder. Han kom ingenstans, han gick tio meter sedan kom det någon ny som ville ta en bild.

Att Lotta varit mer på Wimbledons centercourt än någon annan svensk gör att hon också fått se Rafael Nadal och Roger Federers bataljer genom åren på nära håll.

– Någon gång när Federer hade Stefan Edberg med sig så kollade jag på när de tränade. Där de tränar är alla på något sätt inbjudna, och då är de ofta mer villiga att ta bilder med folk. Det var väldigt många som ville ta bilder med Federer och Edberg och de ställde gärna upp på det, säger hon.

– Federer är väldigt reko och hälsar på alla, även folk som jobbar här. Samma folk är här och jobbar varje år så det är lite familjärt. Federer hade spelat med någon på bana 1 och jag hörde hur han gick och pratade med en äldre gubbe på väg tillbaka och var väldigt trevlig och hövlig.

Hur har Nadal varit?

– Nadal försöker hålla sig för sig själv när han är här och är väldigt fokuserad.

David Beckham.

Fogninis färgade frilla

I helgen ska vinnarna koras på Wimbledons gräsmattor. Men då är småpratet redan över. Det är ofta utanför centercourten, och tidigt i turneringen, som Lotta får störst chans att prata med stjärnorna.

– Den första veckan brukar de gilla att skämta lite. Fabio Fognini hade färgat håret i år och då fick vi säga till honom att han var snygg i det, säger hon.

– När Bryanbröderna (tvillingarna Bob och Mike, båda 43) var här så tyckte de också om att prata med alla. Jag stötte på den ene häromdagen. De som spelar dubbel är också lite mer avslappnade och de är supertrevliga.

Fransmannen Gaël Monfils är en annan favorit.

– Han är också ganska rolig, vänlig, ler, tycker om att skoja med alla och spelar roligt och bra. Jag har skrikit någonting till honom på franska någon gång, men sedan har jag träffat honom några gånger i Chamonix för han hade en lägenhet där tidigare, säger Lotta, som till vardags bor i den franska alpbyn.

Fabio Fognini dök upp i färgat hår.

Serenas storhet: ”Behöver plats”

Lotta blev aldrig någon bästis med amerikanska storstjärnan Serena Williams – som vunnit Wimbledon sju gånger.

– Hon är så mäktig, så man brukar ge henne mycket rum så att man inte råkar stöta på henne. Hon är

GOATStår för "Greatest of all time", det vill säga bäst genom tiderna i en sport och det är hon värd. Men pratar man med folk vill man gärna att de ska vara lite mer lättsamma. Men det är väl inte riktigt hon, hon är väldigt fokuserad, säger Lotta.

– En gång var jag på väg från centercourten och skulle gå till de toppseedade spelarnas omklädningsrum. Den är väldigt smal, det är en matta på golvet och utställningar på väggarna, och plötsligt kom Serena rakt mot mig. Jag fick liksom trycka mig mot väggen för hon var så stor. Hon var redo för match och skulle precis gå på planen, och hon hade sina hörlurar på. Jag bara hoppade in i väggen.

I fjol byttes engångsflaskorna mot flaskor i hårdplast som återanvänds. Har spelarna haft några problem med nya rutiner?

– Spelarna är skrockfulla så de vill att det ska vara på ett speciellt sätt, men de flesta är unga så det var ett litet steg för dem att ta. De vill alltid ha sitt vatten så de har bara organiserat sig runt det.

Generellt sett har det varit en lugn turnering hittills för Lotta – på grund av vädret.

– Det har varit det regnigaste året sedan jag började jobba här. Andra år har det varit mycket sol och då har vi ännu mer att göra, för då går det åt dubbelt så mycket vatten.

Serena Williams.

Följ ämnen i artikeln