”Det är hyckleri”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-17

Anders Gerdin sågar spelutredning: Censur är inte vägen

27 mars 2006: Anders Gerdin, då chefredaktör för Aftonbladet, polisanmäler sig själv på Södermalms polisstation, för att Aftonbladet publicerat oddsuppgifter från utländska spelbolag. Men det stannade inte vid en nedlagd anmälan – Gerdin har åtal att vänta, något han upprörs över.

Anders Gerdin sågade, på en presskonferens anordnad av två spelbolag som driver pokerverksamhet, den spelutredning som Jan Nyrén presenterade i måndags.

– Det är hyckleri, säger den förre chefredaktören för Aftonbladet.

Anders Gerdin var inbjuden som paneldeltagare vid en pressträff på en advokatbyrå i Stockholm på tisdagskvällen. Anledning: att han, liksom Expressens motsvarighet Otto Sjöberg, står åtalad för att ha låtit publicera annonser från utländska spelbolag i sina respektive kvällstidningar.

– När jag tillträdde som chefredaktör för Aftonbladet för elva år sedan kände jag naturligtvis risken av att vara utgivare, att det är jag som är ansvarig för det som står i tidningen, säger Anders Gerdin.

För kampen vidare

– Det ansvaret har jag levt med dag och natt. Men jag kunde väl aldrig drömma att jag skulle dömas för att jag publicerat annonser för europeiska bolag i Sverige.

En helt absurd situation om bara har eldat Anders Gerdin att fortsätta strida för vad han tycker är rätt.

– Det är ju det som har gjort att jag för den här kampen vidare, det är hyckleri allt det här handlar om.

”Idiotiskt hårdnackat”

Något som man inte erkänner från regeringshåll. Vare sig under socialdemokratisk eller borgerlig flagg.

– Jag har suttit med förre finansministern Bosse Ringholm, och med den nuvarande (Anders Borg (m), reds anm). De säger att det handlar enbart om omtanke om medborgarna, att staten vill ta ansvar för det här. Båda förnekar hårdnackat att det skulle handla om ekonomiska, Bosse Ringholm skulle jag vilja säga gjorde det idiotiskt hårdnackat. Och då vet jag att spelbranschen omsätter 37 miljarder per år...

”Staten uppfostrar spelberoendet"

Han är med på att det behövs ett socialt skyddsnät mot spelmissbruk. Men anser att det likaväl kan finansieras med pengar från andra spelbolag än statliga.

– Jag har full förståelse för att enskilda personer kan råka illa ut av spelbegär, likaväl som spritbegär och jag är den förste att skriva under på att vi ska ha en seriös spelmarknad i Sverige. Men jag tror inte att staten skulle vara bättre på att sköta det än en fri marknad.

Gerdin fortsätter:

– De spelformer som ligger i topp när det gäller spelmissbruk är Jack vegas-automater och kasino, och de hanteras ju av staten enbart. De som ska ”vakta” folket är alltså de som redan föder och uppfostrar spelberoendet, säger han syrligt.

Han förtydligar:

– Jag är inte för en fri marknad, tycker att det ska finnas en licensreglering för att han någon ordning på den här verksamheten och det har jag tyckt från dag 1. Men om en viss promille av pengar från utlandsbaserade bolag avsätts för forskning mot spelberoende så är det självklart att de pengarna är lika bra för att använda mot spelberoende.

”Upprörande och ogenomtänkt”

Spelutredningens förslag om att spärra webadresser och bankkonton för att förhindra spel hos bolag på exempelvis Malta.

– Blockning av IP-adresser är idiotiskt, upprörande och ogenomtänkt. Det leder till att man skapar en ny undervegetation av oseriösa aktörer, som byter IP-adresser, skapar nya bolag och fixar och fixar.

Gerdin fortsätter:

– Det visste man redan 1830 när Aftonbladet startade. Lars Johan Hierta startade Aftonbladet för att driva opinion mot kungen Karl XIV Johan. Kungen blev upprörd och förbjöd utgivningen.

Emot censur

Då startade Lars Johan Hierta Det andra Aftonbladet.

– I takt med det blev Aftonbladet den folkliga tidningen som stod emot kungligheten.

Hierta hann gott och väl passera Det tjugonde Aftonbladet i sin kamp.

– Då gav kungen upp och tryckfriheten var räddad, säger Anders Gerdin, och vill med det ha sagt:

– Censur är inte vägen fram 2008, inte ens 2011.

Följ ämnen i artikeln