Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Här får han mothugg av Lyxfällan-profilen

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2012-10-25

Linus Thörnblad, 27, menar att det saknas ett system för att ta hand om elitidrottare efter karriären:

– Vissa som inte får hjälp tar livet av sig. Man får ju hjälpa dem innan.

I kvällens Debatt i SVT fick den förre höjdhopparen mothugg från Magnus Hedberg, 40, känd från Lyxfällan:

– Men så stor självmordsfrekvens kan det ju inte vara så att de flesta elitidrottare är döda eller har tagit livet av sig.

Tidigare i dag skrev Linus Thörnblad en debattartikel på SVT med rubriken ”Expressens Mats Olsson knäckte min karriär”.

I kväll diskuterades ämnet i SVT:s Debatt, men då Olsson inte dök upp i studion kom debatten mer att handla om att elitidrottare inte tas om hand av samhället efter att karriären är slut.

– Det är en stor lucka i problemet för min situation där jag har haft psykiska problem, utbrändhet, depression och allt vad det är. Jag kan inte ringa ett samtal, jag är så fucked up att det finns inte. Där finns ingen plan för hur man ska gå till väga, sa Linus Thörnblad.

– För mig kostade det mycket tid och energi att ta reda på ”var ska jag gå, vem ska jag träffa, hur ska jag göra?”. Jag klarade inte av att göra det själv utan min pappa, min sambo och mina kompisar ställde upp. Jag gick nog i alla återvändsgränder man kunde gå, därav kom jag aldrig tillbaka som idrottare.

– Jag visste att den dag jag slutar, så klipps alla band. Då får jag ingen uppbackning ekonomiskt. Jag har inte kunnat betala in till nån A-kassa under de tio år jag idrottat på heltid.

”Ingen obs-klass”

Magnus Hedberg, känd från TV3:s Lyxfällan, har många års erfarenhet från näringslivet. Han förstår inte Thörnblads resonemang.

– Jag tycker att det är festligt att idrottare ska få någon slags specialbehandling eller gräddfil. Det är ingen obs-klass direkt utan extremt målinriktade människor. De är även extremt åtråvärda inom näringslivet eftersom de vet hur man presterar, det är det alla företag vill ha. Därför är det roligt att det för den så extremt målinriktade blir en överraskning att man blir pensionerad som idrottare när man är 35, 40 eller 25.

Brottaren Jimmy Lidberg, som vann OS-brons i somras, höll inte alls med Magnus Hedberg:

– Vi ska vara glada att det är just elitidrottare som hamnar i det här svarta hålet för hade det varit en annan yrkesgrupp, som inte hade varit lika drivna, hade det säkert varit ännu högre andel depressioner och självmord. Han faller lite på eget krokben.

”Ber inte om en gräddfil”

Hedberg svarade:

– Det är ingen överraskning för de flesta människor att vid 65 blir man pensionerad. Då måste man planera för det; pensionsspara eller vad man nu gör. Som idrottare kan det ju inte vara en överraskning att hoppsan, där tog min karriär slut, vad ska jag göra nu?

Före detta simmaren Emma Igelström bröt in i debatten:

– Det kan bli en överraskning för oss för vi vet inte om karriären kan ta slut i morgon. Vi ber inte om en gräddfil in i arbetslivet.

Jimmy Lidberg eftersökte en instans som kan slussa in elitidrottare i arbetslivet.

– Vi kan inte bara gå till arbetsförmedlingen och säga ”Hej, här är jag, här är mitt cv”.

”Ska inte blunda”

Men där fick Lidberg snabbt svar på tal från Magnus Hedberg:

– Varför kan ni inte göra det? Ni har mycket bättre förutsättningar än de flesta som står utan jobb.

Jimmy Lidberg:

– Faktum kvarstår att det finns jättemånga idrottsmän- och kvinnor som mår dåligt. Vi har haft många självmord och psykisk ohälsa. Därför måste det finns en sluss in i systemet.

Peter Mattsson, elitidrottschef, riksidrottsförbundet:

– Vi håller på att bygga upp den här stödorganisationen. Vi vet att vi kan bättre. Det finns en utbredd psykisk ohälsa i samhället och vi ska inte blunda för att den även finns i idrottens värld.

Följ ämnen i artikeln