Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

”Bara enstaka feminister som protesterar”

Publicerad 2013-03-25

Kjol på damhandbollspelare har vållat debatt.

Men Nina Kanto, 29, lagkapten i franska Metz, förstår inte anklagelserna om att kjolen skulle vara könsdiskriminerande.

– När man talar om sexism, är det som om jag skulle skämmas för att jag är kvinna. Det gör jag inte. Jag föredrar att vara klädd så här. Man kan spela handboll och ändå vara feminin, säger Nina Kanto till Radiosporten.

Följ ämnen
Handboll

Det norska division 3-laget Göy från Oslo har aldrig spelat i något annat än kjol.

– Det är behagligt och mycket bättre än jag trodde, säger lagkaptenen Hege Tange Olsen till VG.

Ungerska handbollsklubben Györ bestämde tidigare i år att lagets tjejer skulle spela i kjol, vilket väckte reaktioner. Enligt Radiosporten har idén mötts av protester från spelare som hävdar att de i första hand vill bli dömda för idrottsliga prestationer, inte för fysiska attribut.

– Jag är inte emot att spela i en kjol. Men det är nog inte riktigt jag. Men jag spelar i det jag måste, har Györs norska stjärna Heidi Löke sagt till VG tidigare.

I franska mästarlaget Metz, som också spelar i kjol, tycker man inte att det är något att uppröras över.

Mer publik

– Rent tekniskt är inte kjolen störande. Och vad gäller det estetiska tycker jag att det är jättesnyggt. Dessutom gillar jag att vara annorlunda, säger Metz lagkapten Nina Kanto.

– Det är bara några enstaka feminister som protesterar, säger klubbens ordförande Thierry Weizman till Radiosporten.

Metz har vunnit franska ligan 17 gånger. Men enligt Weizman var det inte förrän tjejerna började spela i kjol som publiken strömmade till och sponsorerna blev intresserade.

”Vågar sällan protestera”

– Idag har vi i genomsnitt 3 000 åskådare per match i den franska ligan, och 5 000 när vi spelar i Europacupen. Det är ett absolut rekord för kvinnoidrotten, och kjolen är verkligen orsaken bakom. Folk blir nyfikna och kommer, säger han till Radiosporten.

Béatrice Barbusse, som är sociolog och länge var ordförande för ett manligt franskt elithandbollslag, har dock en annan infallsvinkel:

– Tjejerna är löntagare i lagen. De vågar sällan protestera, säger hon till Radiosporten.

Följ ämnen i artikeln