Klüft: De måste få slippa det här jävla tjatet om gamlingar

Publicerad 2013-09-25

Carolina Klüft, här med Moa Hjelmer, tycker det läggs för mycket press på svenska friidrottstalanger.

Dagens friidrottshopp får för mycket press på sig. Carolina Klüft ger en rejäl känga till svenska medier och menar på att de inte kan jämföra dagens friidrottare med gårdagens.

– De måste få slippa det här jävla tjatet om oss gamlingar, säger Klüft till SVT.

Klüft riktar kritik till svenska medier.

Carolina Klüft avslutade sin friidrottskarriär efter Finnkampen 2012 och är en av Sveriges mest framgångsrika friidrottare någonsin. Med ett OS-guld, tre VM-guld och två EM-guld är det få som kan mäta sig med stjärnan. Framgångarna till trots så har stjärnan genom åren fått utstå kritik. Framförallt när hon valde att byta gren från sjukamp till längdhopp. Kritik som många gånger varit jobbig att hantera.

– I slutet hade jag lärt mig att hantera det bättre. Men jag har varit jätteledsen, absolut. Jag har tagit illa vid mig. Speciellt när det varit personer, journalister, som jag trott förstått mig men som plötsligt vänder om, säger hon i en intervju med SVT.

"Medier borde sluta jämföra"

Klüft nöjer sig inte där utan fortsätter att kritisera dagens svenska medier som enligt henne lägger för mycket press på dagens friidrottare.

– Det är fruktansvärt att media hela tiden jämför dagens prestationer med när jag, Kajsa, Christian och de var aktiva. Det finns många talanger, det finns många duktiga seniorer just nu. De måste få göra sin grej. Slippa det här jävla tjatet om oss gamlingar. Vi tog sex medaljer på inne-EM och Michel (Tornéus) kom fyra i OS. Vi har varit en liten nation i friidrottsvärlden, förutom under de här extremt framgångsrika åren. Man ska inte underskatta den psykologiska betydelsen av att bära på förväntningar, säger hon.

Programledare under OS

Nu till vintern ska Carolina Klüft jobba som programledare under OS i Sotji. Från att ha varit den som blivit bevakad av medier har hon nu bytt plats och ska själv bevaka de aktiva. Ett jobb hon ser fram emot och hon tror hennes aktiva karriär kan hjälpa henne i jobbet.

– Det är klart att det känns lite nervöst. Men mest spännande och kul. Som idrottare har man varit på andra sidan så länge så man vet ganska väl vad man tycker är bra och vad som är mindre bra och hur man vill bli bemött, säger hon.

Följ ämnen i artikeln