Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Hockeybibeln – allt om SHL

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-08-21

172 sidor inför hockeyhösten – ute i butik nu

När Sportbladet bad representanter för 14 SHL-klubbar ställa upp på bild för årets Hockeybibel iförd kostym tackade alla ja.

Utom en.

– Kostym har man bara på guldfesten. Fram till dess är det arbetskläder och hårt jobb som gäller, förklarar Skellefteås återvändare Jimmie Ericsson.

Hockeybibeln säljs i butik från den 10 september.

Tolv klubbar har blivit fjorton och kanske har det aldrig varit svårare att vinna SM-guld i ishockey. SHL 2015/2016 kommer att bli en stentuff fajt där klubben som vill gå hela vägen måste fixa utmaningarna och uthålligheten som en åtta månader lång säsong kräver.

Målet: guld i vår

I Skellefteå har fixstjärnan Jimmie Ericsson värvats tillbaka efter ett succéår i KHL. Västerbottningarna nådde i våras sin femte raka mästerskapsfinal, men drömmen om tredje raka guldet gick om intet.

– Skellefteå var grymt nära att vinna, men Växjö var bra, säger Jimmie Ericsson, som vann KHL-guld med Sankt Petersburg i våras.

Tre raka ligaguld – du är tillbaka för att utöka sviten?

– Det är klart att jag är nöjd med utgången på mina sista år. Sporten handlar om att vinna, och det har jag lyckats göra fyra gånger på tre år nu, ­inräknat VM-guldet 2013 också. Och det är ju det målet jag har med den här säsongen också.

Guldmålat – i loungen

En annan klubb som drömmer om nytt guld är Luleå. Bokstavligen, faktiskt, då väggarna i spelarloungen i Coop Norrbotten Arena guldmålats. I år har det gått 19 år sedan klubbens första och enda SM-tecken.

Från Linköping har klubben plockat in forwarden Jacob Micflikier:

– Allting annat än ett guld kommer att ses som ett misslyckande. Så har det säkert varit tidigare år i Luleå också, men det har kanske inte sagts så öppet förut, säger kanadensaren när Sportbladet träffar honom för intervjun till Hockeybibeln.

Micflikier slutade fyra i SHL:s poängliga i fjol och Luleå hoppas förstås att han ska leda klubbens offensiv.

– Visst, men du måste bygga ett lag. Och jag tror att det är det som ledningen gjort, vi har förstärkt offensiven till en redan stark defensiv.

Tre nykomlingar i syd

Utvidningen av ligan till fjorton i höst slutade i våras med att tre nya lag i syd tog de eftertraktade SHL-platserna. Medan Karlskrona och Rögle i första hand siktar på att etablera sig i SHL har Malmö siktet ställt på högre saker än så.

– Vi ska bli bäst i Sverige inom tre år, förklarade sportchefen Patrik Sylvegård efter avancemanget.

Skånelaget, som inte gjort sig känt för att avstå från att flexa sina ekonomiska muskler, har i år flera spelare från hemstaden i truppen. Förhoppningen är att fansen ska identifiera sig mer med laget på isen.

– Vi Malmökillar har haft ganska hårda krav på oss, men vi ser det som otroligt ärorikt att spela för Malmö och nu hoppas jag bara vi fortsätter slussa in talanger från egna leden, säger Björn Svensson, som gör sin åttonde SHL-säsong – men den första för sin moderklubb.

Många i Malmö gör sin första SHL-säsong. Hur stor blir omställningen från Hockeyallsvenskan?

– Det är viktigt för de nya att tro på sig själv, att de inte visar respekt. Det finns en anledning att många i det här laget gick upp. Och vi är grymt hemmastarka! Men vi är nykomlingar: tror vi att det blir lätt är vi illa ute.

Allt du behöver inför premiären

Den 10 september är Hockeybibeln ute i butik – där kan du läsa alla intervjuer med SHL-spelarna.

I magasinet får du 172 sidor med allt inför säsongen i SHL och Hockeyallsvenskan: spelarbetyg, laganalyser, värvningar, experttips, krönikor, intervjuer, reportage och mängder av nytagna bilder. Missa inte!