Skillnaden mellan fullt bord och shorthanded

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-15

Den som spelar på nätet vet om att vill man köpa in sig i ett kontantparti hold'em, kan man oftast välja på antingen ett fullt bord med tio spelare, eller ett "shorthanded"-bord med bara fem eller sex motspelare, beroende på vilken sajt man besöker.

Vad inte alla tänker på är att olika antal motspelare ändrar de matematiska förutsättningarna i spelet, och framförallt då innan floppen landar på bordet. Efter floppen uppstår däremot oftast likartade situationer, till exempel att det är du mot en eller två motspelare.

Här är därför ännu en viktig regel inom poker: marginella händer stiger i värde mot färre motspelare.

Vill du ha det i siffror?

Okej, låt oss då anta att du sitter med en klassisk trubbelhand: A-9 i färg, och i heta stolen (under the gun; det vill säga du talar först). Du är med denna hand i klart underläge mot alla par 9-9 eller högre, och mot alla som sitter med A-K och ned till A-10.

Hur många sådana bättre starthänder än din A-9 finns det? Av de 1 326 olika möjliga starthänder man kan ha, är det i denna situation totalt 78 som är klart bättre (de ovannämnda paren samt A med högre sido-kort), när man tar hänsyn till att ett ess och en nia saknas i resten av leken eftersom du har dem på handen.

Men låt oss för säkerhets skull lägga till paren 8-8 och ned till 5-5, som ju faktiskt har överläge i en slantsingling mot dig och är höga nog att fresta en motspelare till att stanna kvar i potten; då är vi uppe i 102 möjliga och bättre händer du får se upp för.

Mot bara en enda motspelare, är chansen 92 procent att du har den bästa handen just då enligt ovanstående förutsättningar. Mot fyra motspelare har chansen rasat till 73 procent; mot fem till 67 procent; och vid ett fullt bord, mot nio andra, är chansen bara 49 procent att din A-9f just då är bäst.

Tänk på saken: minst en av de andra har här en hand som är klart bättre än din, statistiskt sett.

Mot färre motspelare har du därför bättre odds och med fler marginella händer, och ska spela därefter.

Och tänk på att spelar du i en "gryta" (sit-and-go), eller når finalbordet i en större flerbordsturnering, kommer samma fenomen att inträffa: det blir färre och färre spelare kvar vid bordet, vilket du gradvis måste anpassa din strategi efter.

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4

Analysen

Följ ämnen i artikeln