Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

12.00: Björkman jagar ny bragd i Paris

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-04

Möter världsspelaren Moya i åttondelsfinal

Svenske stålmannen Jonas Björkman möter Carlos Moya i åttondelsfinalen i Franska Öppna.

Orkar 35-åringen skrälla igen?

- Jag måste våga tro på att det är möjligt, säger han till tennis.se.

Carlos Moya.

Jonas Björkman kom till Paris utan en enda seger på grus sedan 2004. 13 raka förluster hade han med sig i bagaget.

Redan i första omgången, mot australiern Peter Luczak, såg Björkman ut att åka på ännu en förlust. Efter en makalös upphämtning lyckades han dock vända 0–2 till seger 3–2.

Inget snack

Smålänningen fortsatte på den inslagna vägen och vände 0-2 i set mot kroaten Ivo Karlovic.

I tredje omgången förlorade Björkman första set igen. Denna gång mot Oscar Hernandez. Men därefter var det inget snack. Björkman visade styrka, spelade hem andra set med 6–3 och utklassade spanjoren med 6–1, 6–0 i de två sista seten.

– Jag har aldrig varit bättre, utbrast Björkman efter sin tredje raka triumf.

Drog sig ur

För att spare på krutet drog sig Björkman ur mixedturneringen. Han kvarstår dock i dubbeln där han kamperar ihop med vitryssen Max Mirnyj.

– Återhämtningen är ju inte riktigt som förr och jag hade väl inte riktigt kunna drömma om att jag skulle bli klar för åttondelsfinal, säger Björkman till tennis.se.

Ska veteranen vinna i dag måste han höja sig ytterligare ett par klasser. Carlos Moya, 30, står på andra sidan nätet. Till skillnad från Björkman är Moya gruspecialist och har 15 grustitlar i karriären, näst flest av samtliga aktiva spelare.

Moya rankas 29:a i världen och vann turneringen 1998.

– Det är klart att det är en jäkligt tuff match och han är storfavorit men det ska bli förbaskat kul, säger Björkman till TT.

Nadal nästa?

Jonas Björkman är förste svensk i Paris åttondelsfinal sedan Thomas Enqvist 2001. Han är dessutom den äldste att nå så långt i turneringens herrsingel på 35 år.

Går Björkman segrande ur striden med Moya väntar sannolikt tuffast tänkbara motstånd i kvartsfinalen. Världstvåan Rafael Nadal bör klara Leyton Hewitt i sin åttondel.

Men Hewitt går in i den duellen fylld av självförtroende.

– Jag känner att det bara är en handfull spelare i världen som kan besegra Nadal och Federer och jag tror att jag är en av dem, säger han till Artois Tennis Podcast.

Mötet Nadal-Hewitt inleds preliminärt 12.00.

Lars Öhman

Följ ämnen i artikeln