Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Orsaken till Kallas genomklappning

Publicerad 2016-11-30

Charlotte Kalla kollapsade under världscuppremiären i Ruka.

Nu kommer förklaringen – stjärnan drabbades av förmaksflimmer.

– Det kan uppstå igen, säger läkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Följ ämnen
Längdskidor
Kalla har lämnat landslaget och tränat på egen hand i sommar.

Charlotte Kalla slutade 75:a av 79:e åkare på 10 kilometer klassiskt under världscuppremiären i Ruka. Efter genomklappningen hade hon svårt att förstå vad som gick fel.

Men efter att ha undersökts av specialister har svaren nu kommit.
– Man kan konstatera att orsaken till Charlottes genomklappning berodde på ett förmaksflimmer. Under tisdagens och onsdagens undersökningar har Charlotte uppvisat goda värden på allt vi kontrollerat. Efter utredningen känner vi oss medicinskt trygga i att det inte är någon fara för Charlotte att återgå i träning och fortsätta att tävla på högsta internationella nivå, säger läkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Förmaksflimmer låter allvarligt?

– Det är klart att ett förmaksflimmer är något man ska ta på allvar och det är därför vi har gjort en grundlig utredning på Charlotte. Den samlade bedömningen är att det här är ingenting som är farligt för Chalotte att försätta träna och tävla med. Naturligvis är det en väldigt obehaglig upplevelse och något som vi fortsatt kommer att följa upp noggranat, men medicinskt är vi trygga i att det inte är någon fara.

”Det blev en chock”

Kalla själv är lättad efter att ha fått veta vad som var fel.
– Jag mår bra och har inte känt något konstigt i kroppen vare sig före eller efter loppet. Jag är givetvis lättad över att undersökningarna gett vid handen att jag inte är sjuk på något sätt. Jag lägger det här bakom mig nu och fokuserar framåt. Det är inte ovanligt att man blir väldigt trött i min sport, den här gången kom mjölksyran tidigare än jag någonsin upplevt. Med facit i hand får det nog tillskrivas att jag ville mer än kroppen den här dagen och att jag inte hade tävlat innan. Det blev en chock, säger hon.

Redan efter loppet kunde Per ”Pliggen” Andersson konstatera att det förmodligen var hjärtat som låg bakom kollapsen, tack vare Kallas pulsklocka.

– Den ingav en väldigt stark misstanke att det rörde sig om hjärtat. Sedan har vi gjort den samlade bedömningen och konstaterat att hon haft ett förmaksflimmer under loppet och när man får det får man en tydlig sänkning av sin kapacitet.

Vet ni varför det hände?

– Uthållighetsidrottare har ökad risk att få flimmer. Hjärtmuskeln är större hos uthållighetsidrottare. Det faktum att hjärtat blir större medför att man får en ökad risk för ett förmaksflimmer. 

Är det något som kan hända igen?

– Ja, det kan uppstå igen. Det ser vi på andra uthållihetsidrottare. Men det kan också vara en gång och inte mer. Det viktiga budskapet att det inte är någon fara.

”Har en medicinsk plan”

Kalla kommer nu att revidera sin tävlingsplan och hon kommer att göra en regelbunden uppföljning.

– Vi har en medicinsk plan och den följer vi, men vi håller den internt, säger Andersson och fortsätter:

– Naturligtvis måste Charlotte få landa i det här och börja träna nu. Sedan tar vi det dag för dag nu. Nu har vi gjort den har utredningen och vi känner oss trygga i den utredning som är gjord. Sedan har vi en plan för hur vi följer upp det.

Förbundskapten Rikard Grip:

– Det är väl bra att det har varit en grundlig utredning och att man har fått svar på det som skedde där och att det inte är något att behöva utrett ordentligt och visar inga symptom, säger han. 

Jörgen Brink har tidigare berättat att han drabbades av hjärtflimmer när han kollapsade under stafetten i VM 2003.