Tornéus nysatsning: ”Fungerat jättebra”
Sveriges längdhopp laddar om i Florida
Publicerad 2017-05-13
Efter OS-missen bröt Michel Tornéus upp ett 16 år långt tränarsamarbete och flyttade till Florida för en nysatsning.
Men det har kostat.
Inför säsongsstarten berättar han om en krass ekonomisk verklighet utan SOK-stöd och saknaden efter sambo och dotter – 800 mil bort.
– Det har varit tungt, sista veckorna borta är alltid längst, säger han.
Sommaren 2016 bjöd på det mesta för Michel Tornéus.
Först en infernalisk jakt på OS-kvalet som avslutades i ett klimax med svenskt rekord, 8,44, i sista stund. Sedan ett OS-fiasko där 30-åringen försvann rakt ut i kvalet.
Efter det beslutade sig Michel Tornéus för att gå tillbaka till ritbordet och hitta en nytändning som skulle räcka för att hålla motivationslågan brinnande till Tokyo 2020.
Lösningen blev ett totalt uppbrott.
Det 16-åriga samarbetet med tränaren Oscar Gidewall avslutades och i stället flyttade Tornéus till Florida för träning med amerikanske tränaren Loren Seagrave på IMG Academy.
”Var lite orolig”
I en internationell grupp med ryska längdhopperskan Darija Klishina, vitryska häcklöperskan Alina Talay och OS-tvåan på 100 meter från 2008, Richard Thompson från Trinidad och Tobago, ska Tornéus hitta en ny nivå.
– Det fungerar faktiskt riktigt bra. Jag var lite orolig, jag har aldrig varit med i en sådan här grupp tidigare. Men det har fungerat jättebra, vi har kul på träningen och alla är seriösa. Det är superbra, säger Tornéus och berättar vad nya tränaren fokuserat på under vintern och våren.
– Loren ser längdhoppet mer som en sprint där jag ska hoppa också. Jag har varit mer tvärtom, fokuserat på att springa energisnålt och sedan ha all kraft kvar till hoppet. Här är det full fart från start.
Men satsningen har inte bara varit sol, sköna träningskompisar och en massa NBA-basket på tv:n under ledig tid. Uppoffringarna har varit stora.
”Älskar att skicka små videos”
Hemma i södra Stockholm finns flickvännen Gabriella och dottern Leah, snart tre år.
– Det är klart att det blir långa perioder från familjen, det är tungt. Men nu är det bara 16 dagar till det att jag åker hem...
Du räknar ner?
– Ja, det blir så på slutet. Sista veckorna är alltid längst, säger han.
Familjen har varit med Michel under en höstmånad och tre veckor nu under våren. Resten av tiden har rutinen varit densamma, ett samtal på morgonen innan träningen börjar för att tidsskillnaden inte ska ställa till det allt för mycket.
– Det fungerar ändå väldigt bra, vi använder videosamtal. Min dotter älskar att skicka små videos om vad hon gör under dagen. Hon är på sätt och vis van att jag reser mycket och har kanske inte tidsuppfattningen om hur länge jag varit borta. Jag försöker vara så närvarande jag bara kan.
Allt sammantaget är ändå Michel Tornéus nöjd. Men en fortsatt satsning hänger ändå i luften.
– Jag försöker ta det här ett år i taget. Klart jag har känt att det är givande och bra, men ska jag fortsätta behöver vi ändra hemma. Det kostar väldigt mycket att vara här och SOK ger inga bidrag i år. Skulle det fortsätta måste vi i princip flytta hit med hela familjen för att ha råd.
”Kostar väldigt mycket pengar”
Han är, precis som Angelica Bengtsson, kritisk till hur SOK sent valde att ta bort det ekonomiska stödet till sommaridrottare under första året i OS-cykeln.
– Jag var inte alls med på det. Jag kom med en ny plan och ville satsa fyra år till, göra en satsning med ny tränare här i USA och styrde upp allt med tränare. Då svarade de att de inte visste...
– Jag var redan på plats här när jag fick reda på det, lyckligtvis har jag en del pengar sparade och Hammarby hjälper mig till stor del.
Hur mycket kostar det att dra runt den här typen av satsning?
– Det kostar väldigt mycket pengar, det kan jag lugnt säga. Väldigt mycet pengar. Som tur är har jag haft ett bra tänk där jag lagt undan del pengar i fall det skulle hända något.
– Sen finns det så klart andra som har det mycket värre, jag lever i min lilla bubbla, det finns många mindre idrotter som har mycket större problem och lider mycket mer av det här. Det är bara att kriga på, jag kommer från enkla förhållanden så jag är van.
Michel Tornéus smyger igång säsongen med en mindre tävling i St Martin under lördagen innan han vänder hemåt för en tävlingsintensiv säsong i Europa med start i Innsbruck den andra juni.
Han hinner hem lagom till dottern Leahs treårsdag.
– Ja, det är första prion. Hon fyller den tre den 29 maj och jag fyller år den 26 maj så det blir dubbelfest.