Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

SOK:s svar efter förbundens kritik

Publicerad 2015-12-15

Stefan Lindeberg

SOK äger rätten, men har upplåtit den tidigare till specialförbunden när det handlat om de rena tävlingskläderna på OS.

Efter OS 2012 har inriktningen ändrats.

– Det är en ny situation. Jag har respekt för att förbunden tycker att det är besvärligt att hantera. Men vi öppnar möjligheten i det avtal vi har, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Sveriges olympiska kommitté har enligt den "olympiska chartern" rätt att fatta beslut om vilka kläder den svenska OS-delegationen ska bära.

Under tidigare OS har SOK i många fall givit rätten till specialförbunden när det handlar om de rena tävlingskläderna.

– Det har varit det rimligaste och enklaste, säger Stefan Lindeberg.

Det har helt enkelt handlat om att SOK inte haft samarbetspartners som har kunnat erbjuda den teknologi och kunskap som krävs kring prestationsplaggen där sömmar ska sitta rätt, ventilationen vara korrekt och passformen hålla världsklass.

Men i och med avtalet med modejätten Hennes&Mauritz anser sig SOK kunna erbjuda de aktiva rätt förutsättningar.

Det har inneburit att SOK behåller rätten kring även tävlingskläder för allt fler idrotter.

”Situationen känd sedan 2012”

Detta är, enligt SOK-ordförande, känt för specialförbunden.

– Efter London sa vi att vi tänker använda oss av vår rätt till tävlingskläderna mer. Det var en diskussion mot Sotji, vilka dräkter som vi på slutet skulle släppa till förbunden (tex skidor och alpint).  Vi har haft en sådan resa mot Rio också men en del dräkter kan vår leverantör erbjuda. Situationen har varit känd sen 2012, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Planen kommer att stå fast under sommar-OS nästa år. Vissa idrotter kommer dock ha sina egna dräkter, Sarah Sjöström kommer att bära sin landslagsdräkt.

– Simningen är en sådan sport som vi inte löser. Det är hög teknologi, säger Stefan Lindeberg.

De fem stora specialförbunden, som nu agerar och skriver en gemensam motion till SOK:s årsmöte i vår, vill att beslutet ska bygga på en frivillighet i framtiden.

Efter OS i Rio ska avtalet med specialförbunden förhandlas om.

– Motionen signalerar att de inte är nöjda med den diskussion som varit. Det får vi ta till oss och fortsätta att samtala med förbunden. Vi hade ett möte senast förra veckan, säger Lindeberg.

”Vi har klausuler”

Han öppnar dock inte för att det ska bli en ändring, utan SOK siktar på att fortsätta leverera även tävlingsdräkterna i den utsträckning som man kan.

För förbunden försvinner därmed en chans att låta sina leverantörer synas på den stora OS-scenen.

Flera av de företrädare från förbunden som Sportbladet talat med påpekar att det också finns en ekonomisk aspekt, hur ser du på det?

– Så är det för oss också. Vi väljer den här vägen en avvägning kring hur vi tror att vi kan skapa resurser för vår talangutveckling, säger Stefan Lindeberg.

Kan du garantera att de landslag som ni förser med match- och tävlingskläder håller tillräckligt bra kvalité?

– Ja känner mig väldigt trygg med det. Sett till det som H&M har levererat och sen har vi teknologiska institut som kontrollerar. Vi har klausuler där vi kan godkänna eller inte godkänna det vi levereras. Vi agerar för att stötta de aktiva, säger Stefan Lindeberg.

Följ ämnen i artikeln