Sluta tjata – bolagen riggar inte nätpokern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-09-08

Folk som tror på tomtar och troll agerar därefter. De går inte ut i skogen när det är mörkt.

Jag begriper inte varför alla som tror att nätpoker är riggat fortsätter spela.

Och fortsätter gnälla.

En av fördelarna med att spela nätpoker är att det är lätt att föra statistik. Men när jag får höra vad vissa för statistik över blir jag förundrad. Och när jag hör deras så kallade slutsatser vill jag bara dra ner rullgardinen.

Riggar för att få mer ”action”?

Det finns många som på fullt allvar tror att nätbolagen riggar sina sajter så att de sämre spelarna vinner och därmed skapar mer action som genererar mer intäkter. Jag har svårt att på rak arm komma på en mer korkad konspirationsteori. Kortfördelningen hos nätbolagen drivs av slumpgeneratorer som är kontrollerade av oberoende aktörer. Det går inte att fuska. Jag tänker inte ens ta diskussionen med dem som påstår att de välrenommerade oberoende granskarna är med på bluffen.

Ring psykakuten eller ännu bättre, flytta till en annan planet.

Måste ha ordentligt underlag

Det är bra att vara kritisk, men det är ännu bättre att kunna tänka klart även när man torskat en stor pott. För att kunna dra en korrekt statistisk slutsats måste du ha ett ordentligt underlag. En helg med otur räcker inte som bevis för att sajten du spelar på är riggad. Den sunda slutsatsen är att det är mycket tur inblandat i poker och att det är en bra idé att spela lite lägre om du inte kan ta en smäll då och då.

Hur många gånger ska jag behöva svara på frågor som: ”Jag gick all-in före floppen med AA och förlorade, gjorde jag rätt?”. Det är inte resultatet du ska analysera. Fokusera på alternativa spelsätt. Lägg kraften på att analysera marginella händer som uppkommer ofta och där ändrad taktik kan göra stor skillnad på det långsiktiga resultatet.

Fokusera på det du kan påverka

Fortsätt föra statistik och leta mönster när du spelar, men fokusera på det du kan påverka och profitera på. Analysera hur dina motståndare spelar och hur du kan utnyttja det genom att anpassa din strategi.

Och återigen. Sluta tilta mig med statistik över hur ofta du förlorar med par i ess och hur ofta Kalle Anka sätter färgdraget mot dig.

Inse faktum.

Det är du som är Kalle Anka.

Ken Lennaárd är pokerproffs och ordförande i Svenska pokerförbundet

Följ ämnen i artikeln