Ett vapen till – hur du använder en överbet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-13

I förrförra och förra teorilektionen kom jag in på den specifika situationen med den nästan misstänkt ­lilla öppningsbeten, och visade hur den kan användas till din fördel på ­flera olika sätt – inte minst ur pottoddsmässig synvinkel.

Det är ju, som jag redan framhållit men som väl tål att upprepas och drillas in i ditt medvetande, mycket viktigt i främst no-limit att ha pejl på hur de andra ”läser” storleken på dina betar, och vilka bakomliggande motiv de tolkar in i dem och hur de sannolikt kommer att reagera.

Det är inte bara den misstänkt lilla beten, utan också den misstänkt stora beten som du ska ha som vapen i din arsenal. Hur reagerar motståndarna om du skjuter in en bet som är större än vad som just då ligger i potten, kanske till och med två eller tre gånger så stor?

Standardtolkningen som proffsen oftast utgår från är denna: du har en tveksam eller kanske rentav värdelös hand. Du försöker alltså skrämma bort motspelarna, som istället borde syna ned dig.

Precis som den misstänkt lilla beten kan dock även överbeten ”läsas tvärtom”, av både goda och dåliga motspelare och av helt olika skäl!

Har du koll kan du ”dubbelbluffa”

Amatörspelaren lägger sig snabbt, övertygad om att du just nu har en oslagbar hand. Elitspelaren lägger sig också, men av ett annat skäl: för att han är medveten om att ni bägge känner till standardtolkningen, men i stället misstänker att du just nu fejkar en bluff med en svag hand.

Har du därför koll på vem du är uppe mot i potten i denna situation, kan du med en överbet få en svag och/eller passiv motspelare att ge upp potten, av fruktan för att en syn blir alltför kostsam. En stark motspelare däremot kan du ”dubbelbluffa”: läser han din överbet som ett blufförsök och synar dig den gång du sitter med oslagbara kort, har du fått in ett dråpslag mot hans markerstapel.

Psykologisk krigföring

Poker är ju ett studium i psykologisk krigföring; i hur man manipulerar verkligheten för de andra vid bordet. Som förre världsmästaren Walter Pearson har formulerat det: ”En gamblers ess är hans förmåga att tänka klart under stress. I kortspel psykar man ut de andra, plundrar man de andra, injagar man fruktan i de andra. Sådant är livet.”

Tänkvärda ord!

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4.

Analysen

Följ ämnen i artikeln