Hur du strukturerar en turnering (del 5)

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-25

Kommen så här långt i denna serie,

när jag gått igenom grunderna för hur du ska lägga upp en turnering, är det dags att börja titta på olika turneringsformer.

Det finns två grundtyper av pokerturneringar: (a) utfrysningsturneringar, där du gör ett inköp och fler inte är tillåtna (och därför också kallade ”enköpingar” med ett fyndigt uttryck myntat av Gert Fylking), och (b) återinköpsturneringar, där det är tillåtet att köpa in sig flera gånger.

Återinköpsturneringar finns i sin tur i flera olika varianter. Gemensamt för dem är dock att tiden för återinköpen är begränsad, till till exempel den första timmen, eller till de tre första nivåerna, eller vad som nu passar i sammanhanget – se till att det bestäms i förväg! Efter den fastställda tidpunkten är det helt enkelt stopp för att köpa in sig igen, och från och med då gäller den vanliga regeln att blir du av med alla dina marker är du utslagen och måste resa dig upp och lämna bordet.

Likaså måste det i förväg bestämmas hur många återinköp som får göras. Vanligaste varianterna är (I) bara ett återinköp är tillåtet, (II) två återinköp men inte fler är tillåtna, och (III) ett obegränsat antal återinköp får göras inom den satta tidsgränsen.

Villkoren varierar

Villkoren för återinköpet varierar även de. Vanligast är det villkor som på pokerengelska kallas för ”under-the-bar-rebuy”: att så fort du har mindre än det kapital du startade med, får du göra ett återinköp. Har du däremot mera i kapital, får du inte göra något återinköp just då. Det andra huvudvillkoret är ”to-the-felt-rebuy”: först när du blivit av med alla dina marker och gått hela vägen ned i filten får du göra ett återinköp. (Ur taktisk synvinkel leder dessa två olika förutsättningar för återinköp till olika spelstilar, men det är ett ämne för ett kommande avsnitt.)

I ett livegame sköter du återinköpet på det självklara sättet: mellan två givar, varvid du plockar upp rätt mängd pengar ur fickan, lämnar över till dealern/tävlingsledaren, och får den förutbestämda stapeln med nya marker.

Normalt kostar ett återinköp lika mycket som grundinköpet i den turneringen, och i utbyte får du lika många marker som startkapitalet – men det finns varianter även här, som jag ska redogöra för nästa vecka!

Analysen

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln