När är det dags att visa sina kort? (del 3)

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-12

I två avsnitt har jag diskuterat för- och nackdelar med att visa upp starka starthänder, men nu ska vi titta på tänkbara situationer när det kan löna sig för dig att i stället visa upp en svag hand.

Den vanligaste av dessa är inte oväntat den klassiska råbluffen före floppen, i någon av sina många varianter. Här är en: en spelare höjer från mellanposition, du kontrahöjer resolut, och alla andra – inklusive den förste höjaren, efter lång tvekan – lägger sig. Du flashar upp dina 9-4 på handen och sopar hånflinande hem potten.

Varför vill du visa dina kort i denna situation?

Ett skäl är att skapa förvirring runt ditt agerande: du vill demonstrera att du minsann inte bara spelar goda kort utan är kapabel att kliva in i potten på andra premisser med. Det kan betala av sig så småningom... när du nästa gång kontrahöjer med A-A i stället, och motspelaren har din bluff i färskt minne och nu tar syn med 5-5 eller K-J på handen, vilket sannolikt kommer att stå honom dyrt.

Men ett ännu mera närliggande skäl att få din motspelare att ”tilta”: du försöker medvetet få honom att tappa omdömet och börja jaga dig med undermåliga kort, tvärför­­bannad som han är över att du precis har lurat honom till att lägga till exempel J-J. Nu är han ute efter att ”lära dig en läxa” och försöka få tillbaka sina marker, vilket förstås kommer att stå honom lika dyrt om du kan hantera och dra fördel av hans vettlösa agerande.

En annan situation när du medvetet kan visa upp en svag hand är denna: du försvarar din stora mörk mot ett höjningsförsök, med bara till exempel 10-7 på handen, och träffar floppen duktigt för att sedan beta ut aggressivt och få den som höjde att motvilligt lägga sig. Här kan det – mot rätt motspelare – löna sig för dig att visa upp din skräpstarthand efteråt. Du sänder då budskapet ”den här gången hade jag tur med floppen, men lägg märke till att vill du komma åt min mörk får du vara beredd på att gå i clinch” till den andre. Det kan få honom eller henne att tveka inför nästa tilltänkta stöldförsök, med bara J-9 osvidat eller

K-3 på handen.

Men gör aldrig någon av dessa ovanstående manövrar automatiskt, utan alltid med ett syfte – och mot rätt motspelare, för att nå ditt syfte.

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4

Följ ämnen i artikeln