Sverige gjorde fiskpuré av Island

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-06

Allbäck satte två mål i 5–0-segern – nu är EM nära

EM – nu kommer vi.

Efter att ha krossat Island med 5–0 har Sverige drömläge att nå mästerskapet i Österrike/Schweiz.

– Det ser bra ut, säger Anders Svensso till sportbladet.se.

Kommentatorn Henrik Strömblad utbrast i TV3:

– Islänningarna är på väg att bli fiskpuré.

Det var strax före paus och Sverige ledde med 3–0. Till slut blev det 5–0 efter stundtals glimrande spel inför 33 358 åskådare på Råsunda.

Sverige fick en drömstart då Marcus Allbäck satte 1–0 redan efter tio minuter. Tobias Linderoth fick bollen av Fredrik Ljungberg, tog nog några kliv fram och sköt ett tungt distansskott som Islands målvakt Arni Gautur Arason inte kunde hålla. Christian Wilhelmsson fiskade upp returen och serverade Allbäck som lät bollen studsa en gång innan han sköt ett vänsterskott som målvakten inte kunde hålla.

Svensson dunkade in 2–0

– Halvdåligt ingripande av målvakten. Han ska putta ut bollen till hörna, sa Glenn Hysén i TV3.

Island såg sedan ut att vara på väg tillbaka in i matchen, men då, i 40:e minuten, fick Sverige en hörna.

Ivar Ingimarsson sjabblade med bollen inne i straffområdet och Anders Svensson dunkade in ett markskott.

Bara fyra minuter senare var det dags igen. Niclas Alexandersson chippade fram bollen till Olof Mellberg som på volley iskallt placerade in bollen stolpe in med en bredsida.

”Danmarkshistorien ska inte upprepas”

– Härligt. Det här var precis vad vi hade hoppats på, sa Marcus Allbäck till TV3 i pausen.

Sverige ledde med 3–0 även mot Danmark – men tappade.

– Det ska inte upprepas, lovade Allbäck i paus.

Sverige såg till att Allbäck höll sitt löfte.

Direkt efter paus ökade Markus Rosenberg på till 4–0 då han löpte ifrån Ivar Ingimarsson och placerade bollen stolpe in. Och två minuter senare satte Marcus Allbäck 5–0 på ett minst sagt konstigt sätt (läs annan artikel).

Nu har Sverige goda förutsättningar att nå EM-slutspelet nästa sommar.