Skidbas tror stora lår är dopning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-15

”Man får vissa misstankar”

Gian-Franco Kasper, ordförande i Internationella skidförbundet (Fis), fruktar en dopningsvåg inom den alpina idrotten.

– När man tittar på vissa åkare, på låren, får man vissa misstankar, säger Gian-Franco Kasper enligt den tyska nyhetsbyrån DPA.

Misstänksam Gian-Franco Kasper, ordförande i Internationella skidförbundet (Fis), tror att dopningsfallen inom alpint kommer att öka.

Gian-Franco Kasper är på plats i Åre och följer det pågående världsmästerskapet där Anja Pärson tagit tre guld. Det är för tyska journalister som Kasper gjort sina dopningsuttalanden. Enligt både Dagens Nyheter och SVT tror Kasper att dopningsfallen inom alpint och backhoppningen kommer att öka när dopningsjägarna får bättre hjälpmedel.

- Inom utförsåkningen och backhoppningen ser jag skandaler framöver. Det kan bli obehagliga överraskningar, säger Kasper.

Kasper påpekar att han inte har några som helst bevis för dopning, men säger ändå att han tycker åkarnas muskelmassa ökat "förunderligt" mycket under de senaste åren. Kasper tror att det kan vara ett resultat av användning av tillväxthormon.

– De har metoder för att dölja det, säger världens skidbas.

Wiberg: ”Dumt att spekulera”

Den förra alpina stjärnan Pernilla Wiberg blev anklagad för dopning när hon var som bäst på 1990-talet. Hon suckar när hon hör vad Kasper sagt:

– Jag tycker att det är dumt att spekulera i något när man inte har bevis. Men tyvärr är det väl så i dag att så fort någon blir bra i en idrott så undrar alla om han eller hon kommit fram på ett rent sätt, säger Wiberg till TT.

– Det bästa sättet att komma ifrån spekulationer av det här slaget är att göra fler dopningskontroller utanför tävlingarna.

Wiberg tränade själv mycket för att bli starkare när hon satsade på alla de alpina grenarna.

– Men det är komplext, det är inte bara att öka muskelmassan, för det är olika muskler som måste stärkas för olika grenar. Man behöver både långsamma och snabba muskelfibrer om man ska tävla både i störtlopp och slalom.

TT

Följ ämnen i artikeln