Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

”Jag ser inget positivt för svensk handboll”

Publicerad 2014-04-15

Champions League görs om – tung smäll för Sverige

Tung smäll för svensk handboll och landslagen:

Superklubbarna vann striden och nu stöps Champions League om.

– Jag ser inget positivt för svensk handboll, säger Kent-Harry Andersson i Sportbladets handbollspodd.

Veckans avsnitt av Sportbladets handbollspodd gästas av Peter Gentzel, målvaktslegendar och vd för Svensk elithandboll.

I programmet avslöjar han det nya Champions League-formatet som börjar gälla från och med säsongen 2015/16 och där andra kriterier än de rent sportsliga blir avgörande.

Under en längre tid har de europeiska storklubbarna – inte sällan från svaga, inhemska ligor – gemensamt krävt en förändring av Champions League (CL) från europeiska förbundet (EHF). De har velat spela fler, inkomstbringande matcher mot varandra och nu har de fått sin vilja igenom.

Delas upp i två divisioner

CL utökas från 24 till 28 lag och delas upp i två divisioner. Division ett kommer att bestå av 16 lag uppdelade i två grupper där de sex bästa i varje går vidare till slutspelet. Division två består av 12 lag också uppdelade i två grupper men där bara två lag kan nå åttondelsfinalerna.

Sverige kommer inte att få en plats i division ett vilket innebär att vi kan glömma fler attraktiva hemmamatcher mot Europas absoluta toppklubbar men samtidigt ställas mot riktigt tufft motstånd och med minimal chans att nå slutspelet.

– Både svårspelat och svårsålt, säger Gentzel.

”Biter sig själva i baken”

Landslagshandbollen i stort är också en förlorare då toppspelarna kommer att spela ännu fler och ännu tuffare matcher i CL. Därmed räknar alla med ännu fler återbud från storstjärnorna till stora mästerskap.

– Det tror jag definitivt! Redan i dagsläget är belastningen väldigt hög på de här spelarna, säger Gentzel.

– EHF biter sig själva i baken. Man inför fler CL-matcher men vill samtidigt ha ut prestationer av samma spelare i EM

Poddens Kent-Harry Andersson:

– Jag kan förstå några av de här toppklubbarna i vissa ligor men jag ser inget positivt för svensk handboll.

”Känns olustigt”

Förändringarna innebär också att handbollen nu går ett steg längre än till och med fotbollen i kommersialiseringen av CL. Även om EHF inte kungjort det ännu kan Gentzel nämligen avslöja att också andra kriterier än de sportsliga avgör vilka som får plats i division ett, såsom åskådarkapacitet, beläggning i arenan och tv-rättigheter. Allt för att superklubbarna ska få plats i division ett även om de skulle missa att kvala in sportsligt – samtidigt som det stänger ute ”de fula ankungarna”.

– Det känns olustigt att det skapas oklarheter vad gäller hur man kvalificerar sig till division ett, säger Gentzel, som ser detta som ett första steg mot en sluten europeisk liga i framtiden.

– Eller i varje fall en halvsluten. Detta gynnar inte på något vis de fungerande, nationella ligorna, som till exempel den svenska, norska, danska och schweiziska, säger han.