Svensk pokers framtid i vågskålen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-11

Dan Glimnes pokerteori

Den pågående lotteriutredningen jobbar som bäst: i december läggs betänkandet fram, och i månader har allehanda aktörer inklusive Svenska Spel, ATG, folkrörelserna och inte minst ”de utländska spelbolagen” bjudits in och fått lägga fram sina synpunkter.

I de många direktiven ingår att ”särskilt överväga om fysiskt pokerspel i turneringsform bör kunna anordnas utan tillstånd, alternativt efter tillstånd, under förutsättning att spelet inte anordnas i förvärvssyfte samt har så begränsade insatser och vinster att det kan anses ha karaktären av förströelse”.

Översättning: kommer lokala poker­klubbar att kunna existera fullt öppet och legalt, och anordna turneringar med rimliga inköp för sina medlemmar?

Och en annan fråga: kan det tänkas bli en omreglerad marknad, så att företag som Unibet, Ladbrokes och PokerStars med flera får verka fullt ut på den svenska marknaden, i utbyte mot att de levererar in skattepengar?

Pinknödiga frimicklarpolitiker

I veckan som gick hörde utredarna Jan Nyrén och Peter Alling representanter för ”Poker-Sverige”, i form av tre man från Svenska Pokerförbundet samt undertecknad. Under några timmar fick vi redogöra för hur det är ställt med poker runtom i landet, framföra önskemål, och mycket annat. Nyrén och Alling ställde inträngande och intelligenta frågor, men var av självklara skäl tystlåtna om vad utredningens kommande rekommendationer i december – bägge två skulle otvivelaktigt kunna skolas upp till goda pokerspelare. Jag känner mig faktiskt optimistiskt efter utfrågningen. Som Peder Månsson, ordförande i SvePof, formulerade det när vi efteråt stod på gatan och försökte utvärdera mötet: ”Det kändes avgjort en vilja när det gäller anpassning till verkligheten och att gå spelarnas önskemål till mötes.” Frågan är dock om det räcker för att stå emot pinknödiga frimicklarpolitiker som fortfarande får andtäppa av att se pengar byta ägare på poker.

Noteras kan att en liknande utredning gällande Åland nyligen lades fram: där rekommenderades att utländska spelbolag får etablera sig via licenser, vilket kan göra ögruppen till ett nytt Malta.

Bland förlorarna hamnar då svenska staten, medan spelarna vinner. Tiden får utvisa vad som händer; men låt oss hoppas på förnuftets seger, och en ljus framtid för svensk poker.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln