Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Gemensam koreansk entré på OS

Publicerad 2018-01-17

Nordkorea och Sydkorea kommer att göra gemensam entré på OS-invigningen – och dessutom spela ishockey i samma lag.
De två parterna har en dialog som de inte har haft på två år – men med fortsatta frågetecken.

Nordkoreas damer mötte Ungern i B-VM 2015.

Sedan tidigare är det klart att Nordkorea kommer att delta i OS i Pyeongchang.
En hel del beslut angående landets OS-deltagande kommer att tas i samband med lördagens inplanerade IOK-möte i Lausanne, där ordförandena från både Nordkoreas och Sydkoreas olympiska kommittéer deltar.
Några saker har dock redan nu blivit fastslagna – bland annat att de två länderna kommer att göra gemensam entré på OS-invigningen under enad flagg.

Gemensamt hockeylag

Dessutom kommer man i ishockeyturneringen för damer att spela tillsammans i ett lag, vilket beslutades på ett möte i Panmunjom.
– Ett gemensamt lag skulle vara en bra möjlighet för ishockeyn att växa i intresse hos koreaner, sade Sydkoreas president Moon Jae-In tidigare om det som då enbart var ett förslag.
Ett förslag som tidigare väckt stark kritik från bland annat de sydkoreanska spelarna.
Kritiken har framförts bland annat genom namnlistor, där en av underskrifterna skriver att "det inte är samma sak som att limma ihop en sprucken tallrik".

Formellt i krig

Förra veckan inledde Sydkorea och Nordkorea sina första överläggningar på två år, för att diskutera Nordkoreas deltagande i OS. Länderna är formellt i krig eftersom Koreakriget (1950–1953) slutade med vapenstillestånd och inte i ett fredsavtal.
Det slutna landet väntas nu delta i OS med en 550 personer stor delegation, bestående av, förutom själva OS-atleterna, en 230 personer stor hejarklack, 140 artister och 30 taekwondoutövare,
Nordkoreas vilja att samtala och samarbeta har dock väckt viss skepticism.
– Detta är inte ett tillfälle att lätta på trycket eller att belöna Nordkorea. Det faktum att Nordkorea nu engagerar sig i dialog kan tolkas som bevis för att sanktionerna har effekt, säger Japans utrikesminister Taro Kono, som uppmanar att inte vara naiva mot den nordkoreanska "charmoffensiven".