Niva: Så går det i CL-grupperna

Grupp A

Porto

Dynamo Kiev

Paris Saint-Germain

Dinamo Zagreb

Erik Nivas kommentar: Naturligtvis en drömlottning för PSG, även om nu Zlatan Ibrahimovic har blandade minnen från Olympiastadion i Kiev. Vare sig Porto eller Dynamo Kiev är några dåliga lag, men även om inte PSG-bitarna fallit på plats ännu har de gruppens klart starkaste lag på pappret. Bakom dem? Dynamo Kiev har värvat både intressant och etablerat inför säsongen (Veloso, Kranjcar, Raffael, Marco Ruben), medan Portos säsong kommer att definieras av huruvida de orkar behålla Hulk och Moutinho tills transferfönstret har stängt. Dinamo Zagreb är däremot inte bättre än de var under den fjolårshöst då de åkte runt Europa och blev utklassade. ”En väldigt dynamisk grupp”, beskrev någon av kostymerna på lottningspodiet. Åja. Mer intressant var det att höra hur Uefas generalsekreterare Gianni Infantino gjorde en poäng av att varna de inblandade klubbarna för det stundande infasandet av Financial Fair Play. ”Vi kommer inte att tveka att agera gentemot klubbar som inte uppfyller kraven”, påstod Infantino – och just nu är ju inte PSG ens i närheten av att göra det.

Vidare: PSG och Porto.

Grupp B

Arsenal

Schalke 04

Olympiakos

Montpellier

Erik Nivas kommentar: Jaha, samma procedur i år igen då?! Numera är ett av de absolut säkraste hösttecknen att Arsenal och Olympiakos lottas mot varandra i Champions League. Det här blir tredje gången på fyra år de ställs mot varandra, och Olympiakos kommer knappast att lyckas stånga sig vidare den här gången heller. Grekerna välkomnar Schalke-mittbacken Kyriakos Papadopoulos hem till Karaiskakis, medan Olivier Giroud ju ska tillbaka till Montpellier. Och utgången? Jo, Schalke 04 – nyförstärkta med inlånade Ibrahim Affelay från Barcelona – borde lösa andraplatsen. Både Olympiakos och Montpellier är svagare än de var förra säsongen.

Vidare: Arsenal och Schalke 04

Grupp C

Milan

Zenit St Petersburg

Anderlecht

Malaga

Erik Nivas kommentar: Det hade kunnat vara väldigt mycket värre för AC Milan, som trots alla sommarens bedrövelser nu ändå borde kunna krångla sig igenom gruppen. Jag tror visserligen att ambitiösa Zenit St Petersburg faktiskt är gruppens starkaste lag. De lär förstärka laget ytterligare innan transferfönstren stänger, och med sin italienska prägel (Spalletti, Criscito, Rosina) kommer de dessutom att se fram emot San Siro lite extra mycket. Men bakom dem? Malagas satsning har ju tyvärr imploderat under sommaren, och ett oerfaret Anderlecht (med Safari petad och Molins skadad) hade allt sjå i världen att krångla sig förbi AEL Limassol i den sista kvalomgången. Milan är fortfarande ett nummer större än de motståndarna.

Vidare: Zenit St Petersburg och Milan.

Grupp D

Real Madrid

Manchester City

Ajax

Borussia Dortmund

Erik Nivas kommentar: Onekligen den mest karismatiska gruppen den här hösten, bestående av fyra klubbar som faktiskt vann sina respektive ligor, en Cristiano Ronaldo som ska tillbaka till andra sidan av Manchester och en Kun Agüero som ska tillbaka till andra sidan av Madrid. Med det sagt kan jag inte se någon annan utgång än att Real Madrid och Manchester City tar sig vidare. Utmaningen påminner visserligen en hel del om den som Manchester City misslyckades med ifjol höst, men de har lärt sig mycket sedan dess. Även om detsamma förhoppningsvis gäller Borussia Dortmund bör ändå engelsmännen vara tillräckligt stadiga och stabila för att kunna stå emot nedanför Südtribune. Ajax får försöka njuta av resan, men ska givetvis ändå förbanna faktumet att de ställs inför en uppgift som i praktiken är omöjlig. Tobias Sana och hans polare är helt enkelt för ofärdiga.

Vidare: Real Madrid och Manchester City.

Grupp E

Bayern München

Valencia

Lille

BATE Borisov

Erik Nivas kommentar: Omöjligt att se på den här gruppen utan att tänka elva år tillbaka i tiden. Det var då ”Bjärred” Andersson missade en straff, men hans Bayern München till sist ändå besegrade Valencia på straffar och vann hela Champions League. Mycket har hänt sedan dess. Bayern München har befäst sin maktposition på ett sätt som gör att de numera kan betala 40 miljoner euro för bollvinnare från Bilbao. Valencia har däremot rasat rätt ner i en ekonomisk ruin som är så allvarlig att de numera säljer spelare till Swansea City. Trots det borde deras erfarenhet – både av Europaspel och av att ersätta sina utflugna nyckelspelare – vara större än den Lille besitter. Kampen står mellan de två. Bayern München vinner gruppen, och BATE Borisov kan som bäst hoppas på att knipa ett par hemmapoäng när höstnätterna i Minsk blir sådär nypande kalla.

Vidare: Bayern München och Valencia.

Grupp F

Chelsea

Sjaktar Donetsk

Juventus

FC Nordsjaelland

Erik Nivas kommentar: Häromåret gjordes en dokumentärfilm om Sjaktar Donetsk och deras uppgång. Den fick titeln ”The Other Chelsea”. Nu ställs alltså det ena Chelsea mot det andra, och den ena oligarken ska återigen morsa på sin oligarkkompis. Roman Abramovitj har spenderat en del tid i Donetsk de senaste åren, och tycks trivas bra i klanen som omger Sjaktar-pampen Rinat Akhmetov. Ändå är det såklart Juventus återkomst till Champions League som är den här gruppens stora story. Även om det är för tidigt att säga hur de påverkas av den avstängning som drabbat huvudtränaren Antonio Conte så borde entusiasmen från den tätpackade hemmaarenan bära dem genom gruppen. Men uppriktigt sagt – i mina ögon är det här höstens dödsgrupp. Avståndet mellan Chelsea, Juventus och Sjaktar är så litet att alla de lagen kan ta poäng av varandra, och även om jag tror på de två förstnämnda är jag absolut inte beredd att räkna bort Sjaktar. De kommer inte att göra en lika dålig Champions League-höst den här gången som de gjorde ifjol. Nordsjaelland? Äh, jag förlåter faktiskt Rawez Lawan och Joe Sise ifall de tar med sig turistkamerorna den här gången.

Vidare: Chelsea och Juventus

Grupp G

Barcelona

Benfica

Spartak Moskva

Celtic

Erik Nivas kommentar: Well... Om vi vill lura oss själva litegrann och låta drömmarna svepa iväg med oss för ett tag – då kan vi ju låtsas att det bara var en svit slarviga Helsingborgs-avslut som stoppade Leo Messi från att komma till Olympia. Frågan vi i så fall hade behövt ställa oss är väl om det hade varit utvecklande eller förgörande för svensk fotboll, men tja... Nu slipper vi grubbla över det. Barcelona återvänder istället till det Parkhead där de faktiskt haft svårt att stå emot publiktrycket några gånger genom åren, och även om nu avståndet mellan klubbarna har vuxit för mycket för att det ska upprepas kommer det ändå bli ett fysatans publikparty. Men om vi bortser från ettan och fyran i gruppen, och istället koncentrerar oss på vilka som går vidare bakom Barcelona? Tja, Spartak Moskva kommer nog inte att nöja sig med värvningen av Kim Källström, men det måste till något alldeles extraordinärt ifall de ska kunna rubba Benfica. Portugiserna har ju för en gångs skull sluppit bli söndervärvade under sommaren, utan de har kvar samma starka stomme som tog dem till kvartsfinal i den här turneringen i våras. De är att räkna med.

Vidare: Barcelona och Benfica.

Grupp H

Manchester United

Braga

Galatasaray

CFR Cluj

Erik Nivas kommentar: Okej, vi sa precis samma sak ifjol – men den här gruppen kan väl ändå inte Manchester United misslyckas med att manövrera? Galatasaray borta innebär förvisso starka negativa associationer för de röda – ”Welcome To Hell”, version 2.0 – men därutöver är det svårt att se dem tappa så värst många poäng. Bakom Man United är däremot gruppen vidöppen, och även om nu Galatasaray har sitt hemmastöd och Braga sin bollsäkra passningsskicklighet är jag inte alls beredd att räkna bort ett lynnigt Cluj. Ska jag försöka vaska fram en rejäl skräll i höstens Champions League-spel – då tror jag faktiskt att det är här man hittar den.

Vidare: Manchester United och Cluj.