Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Inga barn före OS”

Gulldén efter babyboomen inom topphandbollen

Uppdaterad 2018-12-09 | Publicerad 2018-12-08

NANTES. Mammorna inom topphandbollen blir allt fler.

Flera svenskor har kommit tillbaka till landslaget de senaste åren efter att fått barn.

Det kan Sveriges största stjärna också tänka sig – men inte före OS 2020.

– Fram tills dess finns det inga planer på barn, säger Isabelle Gulldén, som här berättar om framtiden och motivationen.

Flera svenska landslagsspelare har de senaste åren valt att skaffa barn mitt i karriären för att sedan fortsätta med handboll på den yttersta nivån: Anna Maria Johansson, Ulrika Toft Hansen, Ida Odén och Linn Blohm.

Flera av de absoluta toppspelarna i världen har gjort samma sak, norskorna Heidi Löke och Katrine Lunde, holländskan Estavana Polman och fransyskan Laura Glauser för att ta några exempel.

– Det fanns ingen tvekan om att jag skulle komma tillbaka. Det var lättare när man sett andra göra det. Man tar också hjälp av varandra efteråt, säger Linn Blohm som fick en son i mars och gjorde landslagscomeback i september.

”Förlänger karriären”

Klimatet har förändrats de senaste åren, menar danskproffset. Inte minst efter den debatt som var i den danska ligan för ett par år sedan då den framstående ligatränaren Jan Pytlick kritiserade spelare för att bli gravida kort efter att de skrivit på ett nytt kontrakt.

– Efter den perioden har det verkligen blivit positivt. Jag tror också att det förlänger ens karriär. Men min graviditet var inte planerad. Men jag har alltid velat ha barn tidigt.

Elin Hallagård, som kallades in i truppen mitt under EM, har en dotter på elva månader hemma. Johanna Ahlm, en av Sveriges största genom tiderna, har också kommit tillbaka till elithandbollen efter att fått barn, om än inte till landslaget.

Bröllop i sommar

Isabelle Gulldén har spelat fler mästerskap än någon annan svenska, årets EM är hennes 13:e, och hon har fyllt 29 år. Sedan många är hon sambo med Linus Persson, före detta elitmålvakt. Paret förlovade sig i somras och ska gifta sig till sommaren

– Kan det förlänga min karriär med ett par år är det såklart ett alternativ, säger Gulldén om att skaffa barn innan hon lägger skorna på hyllan.

Men graviditeterna hos landslagsspelarna har också inneburit att de missat mästerskap då det spelas antingen VM eller EM varje år och däremellan ett OS vart fjärde år. I VM senast var inte Blohm med och just före uppladdningen inför det EM som nu pågår lämnade Johanna Westberg återbud på grund av graviditet. Westberg är fast besluten att vara tillbaka till VM om ett år.

Men där har ”Bella”, som redan spelat tre OS, sin plan klar.

– Nu är det OS nästa sommar igen (2020) och fram tills dess finns det inga planer på barn.

Samma sommar går hennes kontrakt med franska Brest ut.

Kompisarna har skaffat barn

I morgon mot Frankrike gör Gulldén sin 200:e landskamp, bara fyra svenskor har nått den milstolpen tidigare. Hon har varit utlandsproffs sedan 2011.

Inför VM i fjol frågade vi om hur många fler mästerskap till du tror att du gör. Då svarade du ”är man fortfarande fräsch kan det bli fem, sex, sju år till. Inte sju kanske, men säg fem år till”. Har du fortfarande den horisonten?

– När man får skador tänker man att det kommer aldrig att gå.

Gulldén gick skadad i 1,5 månader före EM och har fortfarande problem med foten.

– Men så länge kroppen håller så kommer jag att fortsätta.

Du känner fortfarande samma sug?

– Ja, men det värsta är att ju äldre man blir desto mer måste man träna. Och det sliter mer, så är det.

Men har du, ärligt talat, samma sug eller är det mer som ett jobb nu?

– Både och. Jag skulle inte vilja vara utan det. Men många dagar tänker man ”h-e-l-v-e-t-e, jag orkar inte”. Man börjar sakna ”hem”, och man börjar tänka när man ser många av sina kompisar skaffa barn. Min brorsa har två barn och jag missar typ hela deras uppväxt. Klart man saknar det. Men jag vet att ett jobb från sju till fyra lockar inte heller. Jag älskar fortfarande det jag gör, även om det finns många jobbiga dagar.