Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Brynolf

Förslaget: Halverad polisnota för idrotts-AB

Publicerad 2013-05-07

”Detta är ju troligen döden för Stockholmsfotbollen”

Kan bli billigare för klubbarna som drivs som aktiebolag.

De idrottsklubbar som drivs som aktiebolag ska även fortsättningsvis betala för polisens insatser i samband med matcher – men bara halva kostnaden. Det föreslår regeringens utredare Bo Svensson.

De sänkta kostnaderna föreslås träda i kraft den 1 maj 2014 och ska inte bara gälla idrottsaktiebolagen, utan "alla anordnare av allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar", skriver Bo Svensson på DN Debatt.

Bo Svenssons förslag är resultatet av en expressutredning, som tillsattes i december. Justitieminister Beatrice Ask (M) hade då bestämt sig för att huliganutredaren och förre rikspolischefen Björn Erikssons förslag, som lades i april 2012, inte dög.

Eriksson ville att idrottsklubbar som drivs som aktiebolag skulle undantas från kravet på att betala för polisbevakning vid matcher, i likhet med klubbar som drivs som ideella föreningar. De behöver inte betala.

Det innebär att fotbollens AIK, Djurgården och Hammarby måste betala bevakning, medan IFK Göteborg och de flesta andra elitlag slipper. Inom hockeyn är merparten elitlag bolag och måste betala.

Ask sade till TT, när hon gjorde tummen ner för Erikssons förslag, att hon tycker att de som valt att bilda aktiebolag ska betala.

– Jag tror att det ska finnas, i grunden, ett krav på ersättning i enlighet med de regler vi har haft för den som arrangerar offentliga tillställningar, sade Ask.

– Men med den utveckling som är har det nått sådana nivåer att det har blivit ett problem.

”Inte tillräckligt”

Tidigare fick klubbarna en stor rabatt på polisens nota, men den försvann efter en ny tolkning av reglerna och domstolsutslag, Kostnaderna riskerar att skjuta i höjden. Klubbarna har överklagat, men det har inte hjälpt.

– Utan att ha sett hela Bo Svenssons slutsatser så kan jag säga att det är ett steg i rätt riktning. Men det är inte tillräckligt. En halvering av kostnaderna innebär fortfarande miljonkostnader hos oss, säger Per Hägerö, styrelseordförande i AIK Fotboll AB, till TT.

Han fortsätter:

– Tittar man på matchen mot Göteborg i går så har vi fått en prognos på 835 680 kronor, och med det nya förslaget skulle vi betala 400 000 kronor. Det tycker vi är orimligt.

Hägerö riktar kritik mot att det inte är klubbarna som bestämmer vilken insats som ska göras vid en match.

– Det är polisen som står för hela bedömningen på risken, och utifrån det bestämmer de bemanning. Sen skickar de ett estimat på ett maxbelopp. Vi har ingen möjlighet att påverka den insatsen. Det är som om en hantverkare skulle komma och säga "här är ert nya badrum, nu kör vi".

Per Hägerö tillägger dock att dialogen med polisen i Västerort har varit bra.

Eriksson sågar förslaget

Björn Eriksson, vars förslag regeringen slängde i papperskorgen, ville att idrottsaktiebolag skulle slippa poliskostnaderna i likhet med idrottsföreningar i övrigt. Enligt honom klarar inte de berörda klubbarna att stå för hälften av notan.

– Detta är ju troligen döden för Stockholmsfotbollen. För en klubb som AIK gör det här 15 miljoner och om du säger hälften så är det 7,5 miljoner. IFK Göteborg som spelar under exakt samma villkor betalar ingenting, säger Eriksson.

– Det går inte att säga att vissa slumpmässigt utvalda som råkar ha titeln idrottsaktiebolag ska betala hälften och andra som gör exakt samma sak ska betala ingenting.

TT: Ligger det inte något i att klubbar som får betala tar större ansvar för ordningen?

– Man kan ställa sig frågan om de som får det gratis, Göteborg och Malmö och alla de här, behöver de inte bry sig om säkerheten?, säger Eriksson.

Han har också svårt att förstå Svenssons resonemang om att klubbarna inte bör betala mindre än hälften av polisnotan, eftersom det då blir billigare att låta polisen sköta ordningen.

– Det råkar vara så att det är polisen som föreskriver hur många ordningsvakter det ska vara, inte klubbarna, så det är relativt irrelevant.

”Hoppas mitt betänkande skickas ut på remiss”

Björn Eriksson presenterade nyligen sitt slutbetänkande som handlar om att motverka brottslighet i samband idrottsarrangemang i stort. Han påpekar att där även finns förslag som berör klubbarnas kostnader för polisbevakning. Eriksson anser till exempel att det område som polisen kan ta betalt för att bevaka ska begränsas, vilket skulle minska klubbarnas kostnader.

– Jag tycker inte att man ska ha ett stort område där polisen tar betalt. Jag tycker att det ska vara vid biljettkassor och platser där klubbar kan påverka, inte som på Globen, där det är hela Globenområdet, säger Eriksson.

– Jag hoppas att även mitt betänkande skickas ut på remiss, så att det inte blir så att justitiedepartementet selekterar vilka förslag man får yttra sig kring och inte yttra sig kring. Jag har hört vissa illavarslande rykten om det, säger Eriksson.

TT