Vann med hela 8-0 mot Troja/Ljungby

Örebro–Leksand 5–8

Leksandsmålvakten Joacim Erikssons supersvit landade på tre raka nollor.

Mot Örebro var han mänsklig i 8–5-segern.

Samtidigt kan man inte låta bli att tycka synd om Örebro som verkligen har målvaktsproblem.

Mark Owuya har inte alls nått upp till den klass man förväntat sig. 19 matcher och 88,58 räddningsprocent är för dåligt – och back up-målvakten Kristoffer Eriksson har på fem matcher ännu sämre statistik.

Vid line up presenterades Mark Owuya – men av någon anledning for han in i omklädningsrummet och Örebro kastade in förre division 1-målvakten Lubomir Pisar mellan stolparna.

Det var hans första match i allsvenskan sedan laget lånade honom från Lindlöven för en månad sedan. Och det blev rena mardrömmen.

Tre insläppta mål på sju skott i första perioden.

Efter ytterligare tre mål under de första nio minuterna i mittperioden hade Pisar gjort sitt och Owuya var tillbaka i kassen igen.

Det var en märklig match.

I början av tredje reducerade Örebro till ofattbara 5–6.

Matchen slutade 8–5 och Leksand tar över serieledningen två poäng före Växjö.

Björklöven–Malmö 4–3

Björklöven bytte tränare inför förra matchen. Då blev det seger på bortais.

Joakim Fagervall verkar sannerligen fått fart på det före detta krislaget – för nu klättrar man uppåt i tabellen och det ser genast ljusare ut.

Efter en mardrömsstart mot Malmö – där skåningarna hade 17–6 i skott och 3–0 mål – tydde inget på en scenförändring. Det var Malmö för hela slanten.

Men i mittperioden blev det just det – scenförändring – och det rejält.

Björklöven vann skotten med hela 20–2. Efter fyra minuter reducerade Jussi Heikkinen och resten av tiden spikade Malmös målvakt Markus Svensson igen sin kasse.

I tredje kom utdelningen på allvar.

Fredrik Öberg blev matchvinnare.

Veteranforwarden, som för 13 år sedan spelade för Skånelaget sköt hem tre poäng efter två fullträffar som betydde 3–3 och 4–3 – drygt tre minuter före slutet.

Är det möjligtvis Fagervall-effekten som härskar i Umeå?

Oskarshamn–Bofors 2–3

Bofors låg länge i toppen av allsvenskan – men laget har halkat ner i tabellen och verkar inte orka hålla samma nivå längre.

Hemmalaget har gjort många bra matcher men haft otur och förlorat många poäng av den anledningen.

Efter en mållös förstaperiod tog hemmalaget kommandot i mittakten. Två mål och en 2–0-ledning var en bra grund för tre poäng.

Men efter ett tidigt reduceringsmål av Peter Messa i inledningen av tredje gav Oskarshamn darriga ben.

Inom loppet av 44 sekunder kunde sedan Bofors göra två mål till och vända till ledning.

IKO lyckades sedan inte komma ikapp.

AIK–Troja/Ljungby 8–0

AIK hade inga som helst bekymmer att ta tre poäng mot nästjumbon Troja/Ljungby.

Det blev total utskåpning – en rejäl smäll för smålänningarna som får åka hem med svansen mellan benen.

Andreas Jungbeck och Tobias Ericsson slog till med en varsin fullträff i första perioden och redan där var det en tung uppförsbacke för gästerna.

Men kvällen – och mardrömmen – hade bara börjat.

Gästerna hade totalt 25 skott mot mål men Christopher Heino-Lindberg spikade igen.

Framåt var det ju minst lika bra för Solna-laget.

I slutet av mittperioden ordnade Mattias Beck 4–0 och i slutminuten dödade Jonas Liwing definitivt matchen genom sin 5–0-träff.

Det blev ingen förbättring för Troja i tredje perioden som fick resa hem till småland med en 8–0-förlust.

AIK är fyra i tabellen.

Mora–Sundsvall 3–0

Mora har kämpat ett tag för att ta sig upp över play off-strecket.

Efter segern mot Sundsvall är man nästan där.

Backen Viktor Amnér blev matchvinnare med två fullträffar.

20-åringen tripplade därmed sin målskörd den här säsongen. Han inledde målskyttet i första perioden och i tredje tryckte han in 3–0 bakom Sundsvalls målvakt Joakim Lundström.

Moras målvakt Lars Johansson spikad igen sin målbur. Sundsvall skapade ett antal vassa chanser men 27 skott mot mål räckte inte.

Mora är åtta men laget har bara en poäng upp till sjuan Borås.

Sundsvall får fortsätta kriga i botten av tabellen.

Almtuna–Borås 5–3

Almtuna föll senast mot Leksand trots bra spel i Ejendals Arena.

Laget är ändå ett av de formstarkaste lagen i allsvenskan.

Borås låg på en imponerande femteplats och hade två poäng mer än Almtuna inför mötet. Det var en riktig sexpoängsmatch där Uppsalalaget drog längsta strået.

Att möta Almtuna på bortais är en av seriens svåraste bortamatcher – men Borås hade en klar dominans i skottstatistiken. Almtuna brukar vara kända för att vinna skotten överlägset, men ikväll blev det 18–31 i den statistiken. Å andra sidan fick Uppsalalaget rejäl utdelning framåt vilket man tidigare haft svårt med.

Almtuna rivstartade och gick upp till en 3–1-ledning efter första perioden.

Borås närmade sig – framförallt efter Rasmus Ericssons 4–3-reducering i början av tredje.

Det här var Almtunas match. Laget var effektivt, tog tre poäng och förstärker sin femteplats.