Så jagar skattmasen svenskarnas vinster

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-04

”Det är framför allt internet vi använder”

Tidningen Poker Magazine har intervjuat skatterevisor och internethandelspecialisten Börje Edberg för att ta reda på hur Skatteverket jobbar med pokerfrågor. Här publicerar Sportbladet Poker delar av intervjun.

Läs frågorna och svaren nedan.

Hur gör Skatteverket sina kontroller, vilka källor använder ni er av och vad tycker ni är en bra källa?

– Det är framför allt internet vi använder oss av. Vi försöker följa det som skrivs om poker, till exempel på er hemsida

Poker Magazine - Sveriges Samlingsplats För
Spel

[extern länk], men sen tittar vi också på pokerdatabaser såsom Hendon Mob.

Hur ofta kollar ni med databaserna?

– En gång per år. Till exempel om det gäller skatteåret 2007 så tittar vi någon gång under 2008 och då kör vi igenom de svenska resultaten, säger Börje Edberg.

Om man vinner pengar på poker i USA kan man ju som svensk begära att beskattas i Sverige i stället för USA.

Hur får ni reda på om en person har begärt att bli beskattad i Sverige?

– Ibland får vi uppgifter från irs (det amerikanska skatteverket) och så tittar vi som sagt i pokerdatabaserna. Ser vi att någon har vunnit så skickar vi ut en förfrågan till denne där vi frågar om våra uppgifter stämmer.

Poker Magazine påpekar att reglerna för beskattning av kontantvinster kan leda till absurda resultat. Om till exempel två spelare sitter och spelar mot varandra i säg USA, och den ena spelaren är svensk och han vinner tio potter på tusen kronor vardera, men förlorar under samma spel tjugo potter på tusen kronor vardera, så har han ju förlorat 5 000 kronor i praktiken.

Ska han ändå skatta för de vunna potterna?

– Ja, reglerna är sådana, men sen är det en annan femma hur det praktiskt hanteras, säger Börje Edberg.

Hur gör skattemyndigheterna i fall likt det ovanstående?

– Det blir ju tokiga konsekvenser av det hela, men än så länge har vi inte beskattat någon för detta. Vi har ju inte heller den informationen. Vad vi ser är ofta hur pengar rör sig när man till exempel gör uttag, och då frågar vi den personen hur han har kommit över pengarna; om han till exempel har vunnit dem på poker. Men fler och fler sajter blir EU-baserade, så det gör det hela enklare.

Poker Magazine ställde också en del intrikata frågor, till exempel vad som händer när man byter procent med varandra, eller om man skulle bilda ett bolag som sen avlönar en pokerspelare, men vinsten går in i bolaget. Dessa frågor ställdes till Skatteverkets skatterättsliga expert Olle Wallin.

Hur ser Skatteverket på byte av procentandelar vid turneringar, till exempel om Pelle säljer andel i vinsten till Olle under turneringens gång (swapping)?

– Rättsläget är oklart om man genom avtal om fördelning av vinst i en pokerturnering kan anses spela tillsammans med någon/några andra, och detta avtal har skattemässig effekt.

– Formellt sett är det en specifik fysisk person som är anmäld till spelet, och även närvarar och genomför själva spelandet och därmed ensam är legitim mottagare av eventuella prispengar.

Minimedia/Pokermagazine

Följ ämnen i artikeln