Ola Karlman/TT

Publicerad 2022-09-27

SHL:s återkomst till stan fick HV71:s publik att vallfärda till arenan.

Den välmeriterade nykomlingens hemmapremiär mot Leksand blev till en jämn och underhållande kamp där gästerna drog det längsta strået.

– En bra bortamatch, säger segerskytten Olle Alsing till C More vars Leksand vann med 3–2 efter förlängning.

HV71

Efter en säsong i hockeyallsvenskan och totalt 540 dagar utan SHL-ishockey i stan återvände högsta serien till Jönköping. 7 000 åskådare, fullt hus, på läktarna under nykomlingen HV71:s hemmapremiär mot Leksand var en tydlig signal om att folket kring södra Vättern saknat SHL.

En högljudd hemmapublik gjorde sitt bästa för att försöka bära fram sitt lag till ett tidigt ledningsmål. Ett till synes heltänt HV71 spelade powerplay och skapade målchanser, men utan att lyckas näta innan den första paussignalen ljöd.

I början av andra perioden såg i stället Leksands Kalle Östman till att det folkkära Dalalagets bortafölje fick måljubla. Men bara dryga minuten senare svarade HV71:s Tyler Vesel genom att kvittera till 1–1.

”Rock and roll”

Perioden fortlöpte i en stil som var mer publikvänlig än tränarvänlig. De fria lägena avlöste varandra åt båda hållen. HV71:s Andy Miele samt Leksands Justin Kloos var spelarna som visade upp tillräcklig kyla när lägena dök upp.

– Klassisk ”Hawaii-hockey”, sade Leksands back Jonas Ahnelöv i en pausintervju med C More.

– Mycket ”rock and roll”. Två offensivt skickliga lag, sade HV71:s back Emil Andrae.

Leksands Olle Alsing firar sitt segermål mot HV71 tillsammans med lagkompisen Kalle Östman.

Skickliga målvakter

2–2 efter två perioder indikerade en tredje period med största möjliga spänning. Exakt så blev det. Två utmärkt spelande målvakter, Joni Ortio i HV71 och Mantas Armalis i Leksand, bidrog starkt till att endast fyra mål föll under kvällens 60 första minuter ishockey.

I spel tre mot tre såg Leksands Olle Alsing sedan till att hans lag fick resa hem till Dalarna med två av tre möjliga poäng.