Svenska scouternas dom inför NHL-draften

Publicerad 2024-06-28 18.03

NHL-draften står för dörren, men samma svensksuccé som de senaste åren går inte att vänta sig.

Nu ger några av dem som har allra bäst koll på de svenska talangerna sin dom inför vad som komma skall.

För det kan hända ett och annat när det väl är dags, det vet de svenska veteranerna.

– Då sade en chef att ”ska vi inte gå och trejda bort de där valen och gå på baseboll i stället?”, berättar Detroit Red Wings scout Håkan Andersson.

Följ ämnen
NHL

NHL-säsongen är över men det roliga tar inte slut för det.

Som vanligt väntar den årliga

NHL-draftenTillfället när NHL-klubbarna får chansen att säkra rättigheterna för att eventuellt skriva kontrakt med de unga talangerna i ishockeyvärlden. runt hörnet och natten till lördag är det dags.

I år är det spelare födda mellan 1 januari 2004 och 15 september 2006 som är tillgängliga att väljas. I första hand är det spelare födda 2006 som har ögonen på sig, med jättetalangen Macklin Celebrini som stor förhandsfavorit att gå som etta.

Men hur ser det ut för svensk del?

Efter några år med svenska framgångar i draftsammanhang (senast med Leo Carlsson som tvåa totalt) står inte de svenska ishockeytalangerna lika långt fram i ledet i år. Winnipeg Jets scout Kjell Dahlin beskrev det som att ”ingen riktigt tagit det där sista klivet under året”.

– Det ser inte ut som att det är någon Leo Carlsson riktigt, men vad fan vet man? 2000 var vi bra så vi bytte ofta bort draftval mot spelare för att gå långt. Vi hade ingen första-, andra- eller tredjerunda, säger Detroit Red Wings scout Håkan Andersson till Sportbladet och fortsätter:

– När de går kan man aldrig veta och beror på lagen. Jag har ju suttit i 35 år, då har det gått gubbar i rundor och så säger man ”wow, tog de honom nu?”. Man kunde tänkt honom i sjunde rundan så går han i andra. Det är svårt att veta.

Håkan Andersson: ”En nivå för sig”

Mats Weiderstål var under 2000-talet tränare för bland annat Linköping och var en del av Washingtons organisation redan när Nicklas Bäckström valdes i draften.

– Det här är en lite tanigare grupp, –06:orna. Jämn är den men utan att kanske spreta uppåt, men kan utvecklas.

Sven-Åke Svensson, som precis som Andersson varit verksam i närmare 35 år, från Boston Bruins fyller i:

– Grejen är ju att det kan svänga så från år till år. Vi sade tidigt att –06:orna ser bleka ut. Jag for hellre och såg –07:orna. Där kommer de ha flera förstarundare om ett år. –08:orna pratas det också om som en starkare årgång. I år är det lite blekare, det är faktum, säger han.

Går det att sätta fingret på varför?

– Det är inte så mycket som man kan peka på. Det är svårt att peka på för generationer i stort.

Detroit-scouten Håkan Andersson.

Backen Leo Sahlin Wallenius från Växjö ett av de favorittippade namnen bland svenskarna.

– Ja, det är han. Sedan är det Linus Eriksson i Djurgården som lär gå i förstarundan. Kanske..., säger Svensson.

Håkan Andersson, som även han har närmare 35 års erfarenhet som scout för Detroit Red Wings, har en liknande känsla.

– Sahlin-Wallenius är definitivt ett namn som är på tapeten. Sedan är det Brandsegg-Nygård i Mora, även om han inte är svensk men lirar här. Dominik Badinka i Malmö, sedan kanske Alfons Freij där. Linus Eriksson kan också ha spelat sig in i den gruppen, men sedan blir det mer öppet.

Han menar att norrmannen Mikael Brandsegg-Nygård (som bytt Mora mot Skellefteå) sticker ut.

– Han är i en nivå för sig.

Expertern inför NHL-draften: ”Bortskämda”

Även Weiderstål pekar ut Badinka, samt ytterligare en svensk: en back från Modo.

– Lucas Pettersson kommer gå tidigt också, sen rankas de ju som de spelar. Så Badinka rankas nog högst i Sverige.

Vad säger du om svenskåret överlag?

– Det är en ganska bra jämnhet, men vi har blivit lite bortskämda med många spelare i de första rundorna på senare tid, säger Weiderstål och fortsätter:

– Det är inte så konstigt egentligen att Sverige får lite olika bilder och identitet i olika grupper. Vi har ju inte tusentals killar med den nivån. Det blir en annan profil, lite jämnare draftgrupper. Det kan bli riktigt spännande nästa år igen.

Han vill också tona ned snacket om att spelare ”måste” gå i första, andra eller tredje draftrundan för att lyckas.

– I slutändan kanske det gått fler svenskar i draften än förra året. Det vet vi inte. Sedan finns det killar som kan bli toppar, men man får vänta med att dra stora växlar.

Håkan Andersson har varit en del av Detroit Red Wings starkaste upplagor.

På tal om just Bäckström lyfter han ett varningens finger för att vissa typer av spelare kanske saknas bland dagens unga. Som den riktigt spelskicklige, centern. Eller främst en spelare som sticker ut i ännu större utsträckning.

– Det finns massor av kompetenta spelare som kan åka skridskor, har teknik, spelsinne, är bra tränade och utbildade i taktik. Men jag vet inte… det kanske inte ligger i vårt DNA att vara Zlatan-kille som till varje pris vill vara en stjärna. Det blir mer lirare längre ned i laget, det gillar NHL-lagen, säger han och fortsätter:

– Svenskar är så. Det är nästan samhället som säger åt oss det, vi ska vara bra och göra jobbet för gruppen. Vi ska inte sticka ut riktigt. Visst, vi har några sådana bakåt också. Men jag tror man ska vara lite vaksam, hockeyn behöver sina stjärnor.

Håkan Andersson har ju själv varit med och sett mängder av spelare väljas av just Detroit genom åren.

Hinten om svenska stjärnmålvakten

Varför tror du att man ser på det här som ett mellanår?

– Det bara är som det är. Ibland är det ett bra år, ibland inte. Det är skilda grejer på när de är 18 och vad som händer sen. Spekulerar man så är det ett mellanår som du säger. Redan nu ser man att de som går nästa år dominerar, redan där ser det mer spännande ut. Det räcker med att en överpresterar så är det laget jävligt glada, säger Andersson.

För väl på ”golvet” bland lagen och deras representanter kan allt hända. Han tar själv ett exempel från NHL-draften 2000.

– Då sade en chef att ”ska vi inte gå och trejda bort de där valen och gå på baseboll i stället?”. Det var hälften på skämt, hälften på allvar. Vi tog Jari Tolsa i fjärde rundan och Henrik Zetterberg i sjunde rundan, så det blev bra. Ingen kunde se då, minst jag, att han skulle bli så bra. Man vet aldrig vad som händer.

På tal om att allt kan hända, så är fallet för Boston Bruins.

Den prisade målvaktsstjärnan Linus Ullmark tredjades bort till Ottawa för några dagar sedan. Och Sven-Åke Svensson medger att allt kan hända när draften väl drar igång och klubbarna får ytterligare anledning att prata med varandra.

– För oss är det ”all in”, försök vinna. Då kanske man får skicka en förstarunda..., säger Svensson kryptiskt.

Följ ämnen i artikeln